Soha nem látott felvételeket küldhet a Napról a közös amerikai-európai napszonda

 

A NASA friss közleménye szerint a Solar Orbiter nevű napszondát vasárnap indítják útnak a floridai Cape Canaveralból az Atlas V nevű hordozórakétán.

Az Európai Űrügynökség (ESA) együttműködésében megvalósuló program keretében a napszonda a Vénusz és a Föld gravitációs erejét fogja használni, hogy kilökje magát a Nap körüli pályájáról, és így elsőként pillanthassa meg madártávlatból a Nap sarkvidékeit.

A misszió hét éve alatt a Solar Orbiter akár 26 millió mérföldre is megközelítheti a Napot, és 24 fokkal fog eltérni a Nap egyenlítőjének síkjától, ha a missziót három évvel meghosszabbítják, akkor 33 fokkal.

A küldetés fő célja, hogy hogy jobban megérthessék a Nap működését, különösképp a Nap légkörének kiterjedt külső részét, azaz a napkoronát. A napkorona több millió fokos, sokkal melegebb, mint a csillag felülete, a tudósok azonban még nem jöttek rá, honnan is származik ez a hihetetlen forróság – olvasható a NASA cikkében.

A Solar Orbiter olyan lesz, mint egy űrlaboratórium, amelynek célja a Nap és annak kitöréseinek nagy részletességű tanulmányozása. A napszondát kalcium-foszfátotos hővédő pajzs védi majd a légkörben közel 550 fokos hőmérséklettől.

A Solar Orbiter a NASA tavaly felbocsátott Parker napszondájával is „együttműködik” és sor kerül összehangolt megfigyelésekre is  – áll a közleményben. A két szerkezet segítségével soha nem látott felvételek birtokába juthatnak a tudósok, és reményeik szerint számos kérdésre választ kaphatnak.

A Solar Orbiter napszonda az Airbus és a Space közös gyártmánya, kialakításában az Európai Űrügynökség kilenc tagállama vette részt, a NASA egy fedélzeti műszerkészlettel járult hozzá