Életjeleket keres a Titánon a NASA

 

A NASA következő úticélja a páratlan Titán, a Szaturnusz legnagyobb és a Naprendszer második legnagyobb holdja.

(Forrás: NASA/JHU-APL)

Az élet építőköveinek kutatását tovább folytatva a Dragonfly misszió során a Szaturnusz jeges holdjának különböző helyszíneit fogja megvizsgálni a NASA. A Dragonfly 2026-ban indul majd, és 2034-ben érkezik vissza a Földre. A forgószárnyas repülőgép tucatnyi ígéretes helyre elrepül a Titánon, ahol a Földön is megtalálható prebiotikus kémiai folyamatokat keresi  – írja blogján a NASA.

A Dragonfly az első bizonyíték arra, hogy a NASA képes forgószárnyas járművet reptetni egy másik bolygón tudományos célból.

A járműnek nyolc rotorja van, és egy drónhoz hasonlóan repül. Ezzel ki fogja tudni használni a Titán sűrű légkörét – amely négyszer sűrűbb, mint a Földé –, és ez lesz az első jármű, amely a teljes tudományos felszerelését új helyre repteti, megismételhető és célzott hozzáférést nyújtva a felszíni anyagokhoz.

A Titán hasonló a nagyon korai Földhöz, és a kutatással megtudhatjuk, hogyan alakult ki az élet a bolygónkon. Több mint két és fél éves küldetése során a Dragonfly különféle környezeteket fog felfedezni a dűnéktől a becsapódási kráterek aljzatáig, ahol folyékony víz és az élet összetett szerves anyagai létezhettek esetleg több tízezer évig.

Megvizsgálják továbbá a hold légköri és felszíni tulajdonságait, valamint annak felszín alatti óceán- és folyadéktározóit. Ezenkívül az eszközök kémiai bizonyítékokat fognak keresni a múltbéli vagy a jelenlegi életre.