Vihartevékenységet észleltek a Mars jeges északi pólusán

 

Az Európai Űrügynökség Mars express műholdja gyönyörű képeket készített a Mars északi pólusán ülő jeges sapkáról, fényes jégmintákról, sötét vájatokról és mélyedésekről, valamint az erős szél és a vihar tevékenységének jeleiről.

(Fotó: ESA/DLR/Fu Berlin)

A táj színek hullámzó keveréke, számos érdekes jelenséget mutat be. A sötétvörös és az okker árnyalatú vájatok átlátszódnak a sapka jeges fehérjén, melyek egy szélesebb mélyedésrendszer részét képezik spirálisan a pólus közepétől kifelé – írja az Európai Űrügynökség (ESA).

A kép bal oldalán látható néhány kiterjedt felhősáv, amelyek merőlegesek a vájatokra. A kutatók úgy gondolják, hogy ezeket a spirális mintázatokat apró, helyi viharok okozzák, amelyek port juttatnak a marsi atmoszférába, koptatják – erodálják – a hegyeket és a meredek lejtőket, és lassan megváltoztatják a mélyedések kinézetét.

A szelek sugárirányban köröznek az északi pólus közepétől ciklikusan kifelé haladva, hogy létrehozzák a spirális mintát. Mozgásuk közben a Coriolis-erő eltérítő hatása hat rájuk, ezzel képezi az említett spirális mintát.

A misszió egyik legfontosabb célja a marsi légkörben előforduló különféle jelenségek – például a szél és a viharok –, valamint a vörös bolygó felszínén és az alatta zajló számos érdekes geológiai folyamat feltárása.

A cél a bolygó történetének megismerése, amely munkát a Trace Gas Orbiter műhold, valamint az ExoMars Rosalind Franklin marsjáró és annak felszíni tudományos kísérő berendezése folytatja és támogatja.