Lakható övezetben fedezett fel Föld méretű planétát a NASA

 

A csillaga körüli lakható övezetben a Földnél alig nagyobb planétára bukkant az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) exobolygóvadász űrszondája, amelynek ez az első ilyen típusú felfedezése.

A NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory hétfőn jelentette be a Földtől mindössze száz fényévnyire található TOI 700 d jelzésű bolygó felfedezését az Amerikai Csillagászati Társaság honolului találkozóján. Korábban a Kepler űrteleszkóp is azonosított hasonló bolygókat, de a 2018-ban útnak indított Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) űrszondának ez az első ilyen felfedezése.

A TOI 700 jelzésű csillag kis méretű, nagyjából 40 százaléka a Napnak, és nagyjából fele olyan forró, mint központi csillagunk. A TESS három planétát fedezett fel a csillag körül: a TOI 700 b-t, c-t és d-t. Ezek közül csak a d fekszik az úgynevezett lakható zónában, ez azt a távolságot jelenti egy csillag körül, ahol a hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a víz folyékony halmazállapotú maradjon a bolygó felszínén.

A TOI 700 d nagyjából 20 százalékkal nagyobb a Földnél és 37 nap alatt kerüli meg a csillagát. A kutatók a gazdacsillag méretére és típusára alapozva készítettek modelleket a TOI 700 d légkörének lehetséges összetételéről és a bolygó felszíni hőmérsékletéről.

Az egyik szimuláció szerint a bolygót óceánok borítják és sűrű, szén-dioxidban gazdag légköre hasonlít ahhoz az atmoszférához, amely a kutatók szerint a fiatal Marsot ölelhette körbe. Egy másik modell szerint a planéta egyik oldalát állandóan felhők takarják, míg egy harmadik szimulációban a bolygó egészét szárazföld borítja.

A jövőben több különböző műszerrel figyelik meg a csillagászok a bolygót, hogy új adatokat gyűjtsenek, amelyek talán majd alátámasztják a NASA valamelyik modelljét. A honolului találkozón jelentették be a TESS egy másik felfedezését is: szolgálatba állítása óta az űrszonda először bukkant rá cirkumbináris, azaz kettőscsillag körül keringő exobolygóra.

A Csillagok háborújából ismert Tatuinra emlékeztető planéta 6,9-szer nagyobb a Földnél, és valószínűleg nem alkalmas a földi értelemben vett élet támogatására. A TOI 1338 b az egyetlen planéta a TOI 1338 rendszerben, amely 1300 fényévnyire található a Földtől, a Festő (Pictor) csillagképben. A cirkumbináris exobolygókat nehéz észlelni, a kutatók mostanáig nagyjából két tucat ilyen planéta felfedezését erősítették meg. Az elsőt 1993-ban azonosították.

A címlapfotó illusztráció.