Rekordot döntött Christina Koch amerikai űrhajósnő

 

A NASA által 2019. október 22-én közreadott képen Christina Koch amerikai űrhajós készül elhagyni a zsilipkamrát a honfitársával, Jessica Meirrel tett űrsétán a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) zsilipkamrájában október 18-án. Ez volt az első, kizárólag nők által elvégzett űrséta (Fotó: MTI/EPA/NASA)

Christina Koch amerikai űrhajós szombaton megjavította a leghosszabb ideig az űrben szolgálatot teljesítő nők rekordját – közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Koch március 15. óta, vagyis 289 napja tartózkodik a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), s ezzel túlszárnyalta az eddigi csúcstartó Peggy Whitson teljesítményét, aki 288 napot töltött folyamatosan az űrben.

Ez nagyszerű a tudomány számára” – mondta Koch az ISS fedélzetéről a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva. „Új szempontból láthatjuk, hogy miként hat az emberi testre a hosszabb ideig tartó súlytalanság állapota, ami nagyon fontos a Holdra és a Marsra tervezett jövőbeli űrkutatási tevékenységeink számára” – fűzte hozzá.

Koch a tervek szerint az űrben eltöltött 328 napot követően februárban tér vissza a Földre.

A címlapfotó illusztráció.