Portornyokat emelnek a heves marsi viharok

 

A porviharok a Marson gyakoriak, de körülbelül minden évtizedben történik egy kiszámíthatatlan esemény: hatalmas viharok szabadulnak el, melyek poros ködbe borítják az egész bolygót.

Így fest a Mars a porviharok előtt és után (Forrás: NASA)

Tavaly a egyik NASA űrhajó flottája részletesen áttekintette a 2018-as globális porvihar életciklusát, mely véget vetett az Opportunity marsjáró küldetésének. Míg a tudósok az adatokat próbálják megérteni, a közelmúltban két cikk új fényt derített egy a viharban megfigyelt jelenségre: a napfénytől felmelegedve koncentrált porfelhők – vagy portornyok – emelkedtek magasan a levegőbe.

A tudósok úgy gondolják, hogy a porba szorult vízgőz az űrbe kényszeríti ezeket a felhőket, ahol a napsugárzás „széttöri” molekuláikat. Ez magyarázattal szolgálhat arra, hogy miként tűnt el több milliárd év alatt a víz a Mars felszínéről – írja a NASA.

A portornyok végül ötven kilométer magas porréteget hagynak maguk után

A portornyok hatalmas, háborgó felhők, melyek sűrűbbek és sokkal magasabbra törnek a vékony marsi légkörben, mint a bolygón megszokott por. Noha normál körülmények között is előfordulnak, úgy tűnik, hogy a tornyok nagyobb számban alakulnak ki a globális viharok során.

Egy ilyen torony a bolygó felszínén kezdődik, és körülbelül olyan széles, mint Rhode Island állam. Mire a torony eléri a 80 kilométeres magasságot – ahogyan az a 2018-as globális porvihar során előfordult –, olyan széles lesz, mint Nevada. A torony hanyatlásával a felszín felett mintegy ötven kilométer magasságban porréteg képződik, amely nagyságrendileg akkora, mint az Egyesült Államok területe.

Egyelőre nem tudják, mi okozza a globális viharokat

A portornyokról gyűjtött közelmúltbeli eredmények a NASA Mars felderítő műholdjáról (MRO) származnak, amelyet az ügynökség kaliforniai Sugárhajtás Laboratóriuma vezet. Noha a globális porviharok eltakarják a bolygó felszínét, az MRO hőérzékelő éghajlati szondázó (MCS) műszerével képes a köd átvilágítására. Az eszközt kifejezetten a por szintjének mérésére tervezték. Az adatok, valamint a műhold kamerájával készített képeknek köszönhetően a tudósok számos hatalmas portornyot fedeztek fel.

Portornyok minden marsi év során előfordulnak, de az MRO a 2018-as globális porvihar idején valami mást észlelt.

Általában a por egy nap alatt elül. Egy globális vihar idején azonban a portornyok heteken át folyamatosan új erőre kapnak” – mondta Nicholas Heavens, a tanulmány vezető szerzője és a Hampton Egyetem professzora.

A tudósok nem tudják biztosan megmondani, hogy mi okozza a globális porviharokat, eddig mintegy tíz esetet tanulmányoztak.