Felrobbant a SpaceX űrrakétája

 

Az SpaceX Csillaghajó Texasban lezajlott sikertelen földi tesztje során a rakéta teteje felrobbant, és hatalmas gázfelhőt szabadított a levegőbe.

A SpaceX űrrakétáját már 2019 végén tesztrepülésekre küldenék, a robbanás azonban komolyan visszavetheti az igencsak szűkös határidőre tervezett fejlesztési folyamatot. A texasi Boca Chicában bekövetkezett balesetben személyi sérülés nem történt, mivel a Starship terheléses tesztjét pilóta nélkül hajtották végre – írja a Mirror.

Az Elon Musk tulajdonában lévő űrvállalat szóvivője a The Verge-nek adott nyilatkozatában próbálta csillapítani a kedélyeket: A mai teszt célja a rendszerek maximális nyomás alá helyezése volt, így az eredmény nem volt teljesen váratlan. Nem volt sérülés, és ez nem egy súlyos visszaesés a cég szempontjából.

A Starship a SpaceX űrprojektjének űrrakétája, amelyet úgy terveztek, hogy a jövőben rakományokat és embereket szállítson az űrbe. A weboldaluk szerint száz tonnás lesz az eszköz teherbírása.

Bár Musk még kommentálta a sikertelen tesztet, gy Twitter-bejegyzésre adott válaszában megerősítette, hogy az SpaceX most a Csillaghajó új prototípusára, az MK–3-ra összpontosítja erőfeszítéseit.

Az amerikai üzletember azt írta: az Mk–1 gyártási útmutatóként képviselt értéket, de a repülési tervezés ettől meglehetősen eltérő.

A címlapfotó illusztráció.