Elkezdte űrturistái kiképzését a Virgin Galactic

 

A Virgin Galactic amerikai űrvállalat elindította saját edzésprogramját azoknak az űrturistáknak, akik már befizették az utazáshoz szükséges 200 ezer fontos (78,15 millió forint) díjat.

Nick Cienski (b), a Virgin Galactic vezető tervezője edz az egyik Under Armour modellel (Fotó: Virgin Galactic)

Az űrhajós készenléti programnak nevezett kiképzésről – melyet a baltimore-i Under Armour Global központban tartanak – George Whitesides, a Virgin Galactic vezérigazgatója elmondta: a program bevezetése első ügyfeleik számára fontos mérföldkő a cégnek, mivel egyre közelebb kerülnek a kereskedelmi szolgáltatás elindításához – írja a Mirror.

A program fontos lépés ebben a folyamatban annak biztosítása érdekében, hogy ügyfeleink felkészültek legyenek, valamint legyenek olyan ismereteik, amelyek elősegítik, hogy az űrrepülésük minden másodpercét maradéktalanul kiélvezhessék” – tette hozzá.

A programban résztvevők először megkapják speciális űrruháikat, majd orvosi konzultáción, valamint táplálkozási és fitnesz foglalkozásokon vesznek részt.

Több mint hatszázan jelentkeztek

A Virgin Galactic űrhajójának fedélzetére 200 ezer font a jegy, azonban úgy tűnik, hogy ez nem vette el az űrrajongók kedvét. A cég tájékoztatása szerint hatvan országból több mint hatszáz ember jelentkezett az űrutazásra, amivel az első járat elindulása előtt máris 120 millió fontos (47 milliárd forint) biztos bevétellel számolhatnak.

A SpaceX-től a Blue Originig számos magánvállalat versenyez azért, hogy ő küldhesse fel az első űrturistákat. A felkészítő programmal némi előnyre tett szert a vetélytársakkal szemben a Virgin Galactic, mely azt reméli, hogy 2020 közepén útjára indíthatja az első kereskedelmi űrhajóját.

Alternatív űrélmények is léteznek

Az űrturizmust polgári űrkutatásnak, személyes űrrepülésnek vagy kereskedelmi emberi űrrepülésnek is nevezik, és orbitális, szuborbitális vagy akár a Föld körüli pályán túli űrexpedíciókra terjed ki. Egy űrutazás ára 29 millió forintba vagy akár 6 milliárd forintba is kerülhet, így a valódi űrsétát egyelőre kevesen engedhetik meg maguknak.

A kevésbé tehetős űrrajongók számára kínál megoldást a TripAdvisor és az Astroland közös projektje, melyben az űrhajós álmokat dédelgetők kétmillió forintért élhetik át egy hónapig, hogy milyen az élet a Marson.

A különleges élmény alatt átfogó képzést biztosítanak a résztvevőknek, akik a programban megtanulják az űrjárást és a vészhelyzeti protokollt is. Emellett speciálisan tervezett űrhajós öltözeteket viselnek, liofilizált ételeket esznek, és kicsi, emeletes ágyakban alszanak. Még egy szabadidős terület és egy alapfelszereltségű konditerem is a rendelkezésükre áll.