Ipari hasznosulása is van az első magyar műholdnak

 

Magyarország nemcsak képes önállóan megépíteni egy teljes műholdat, hanem annak ipari hasznosulását is meg tudja találni – mondta Horváth Gyula, az első magyar műhold, a Masat–1 fejlesztője, és az erre a technológiára alapuló C3S Elektronikai Fejlesztő Kft. ügyvezetője szerdán az M1 műsorában.


Az Év Üzletembere díjjal múlt csütörtökön elismert fejlesztő hozzátette: jelenleg már a világ vezető, űripari tevékenységet végző szervezeteinek fejlesztenek műholdakat, például az Európai Űrügynökségnek.

Hangsúlyozta: a cégét rendszeresen megtalálják ipari szereplők, amelyek olyan kihívásokkal küzdenek, amelyekre a magyar megoldások segítséget tudnak nyújtani. Emlékeztetett: 2012-ben indították útnak a Masat–1 műholdat, amely mindössze egy liter térfogatú és egy kilogramm tömegű, és teljes műhold-funkcionalitással rendelkezik.

A műsorban elhangzott, hogy az az Év Üzletembere program közel másfél évtizede mutat be olyan hazai üzletembereket, akik sikereikkel előremutató gazdasági és társadalmi változásokat érnek el.

Az idei versenyen a bírálóbizottság azokat a vállalkozókat kereste, akik egyedi és innovatív megoldásaikkal készek magasabb szintre emelni vállalkozásaikat, miközben felelősséget vállalnak cégük társadalmi és környezeti hatása iránt.