Megkezdődött a Hajabusza–2 hazaútja

 

Elhagyta a Ryugu kisbolygót és megkezdte hazaútját a Hajabusza–2 japán űrszonda, amely csaknem 800 millió kilométert fog megtenni a következő hónapokban, hogy 2020 novemberére vagy decemberére eljuttassa a Földre az általa begyűjtött mintákat – közölte szerdán a japán űrügynökség (JAXA).

A JAXA japán űrügynökség felvétele a Ryugu nevű kisbolygó felszínéről  (Fotó: MTI/EPA/JAXA)

A Hajabusza–2 eredetileg év végén kezdte volna meg hazaútját, ám az indulási dátumot végül előbbre hozták a kutatók, miután az űrszonda sikeresen teljesítette a feladatait. A JAXA tájékoztatása szerint az űreszköz japán idő szerint délelőtt 10 óra 5 perckor indult el a Ryugu aszteroidától.

Az űrszonda nagyjából 0,09 méter per másodpercenkénti sebességgel kezdett el távolodni a Ryugutól, és folyamatosan készít képeket az egyre távolodó aszteroidáról.

Az űreszköz várhatóan hétfőre fog kikerülni a kisbolygó gravitációs vonzásából, majd tesztelni fogja ionhajtóművét, mielőtt december elején felgyorsul és megkezdi útját a Föld felé.

A japán űrügynökség szerint a Hajabusza–2 egy kapszulában fogja leküldeni a Földre a begyűjtött mintákat. A kapszula a tervek szerint Dél-Ausztrália sivatagos területén fog landolni. A kapszula kiengedését követően az űrszonda újabb misszióba kezd.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda 2018 júniusában érte el a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugut, amelyről több ízben is sikerült – a világon elsőként – felszín alatti mintákat gyűjtenie. Az űrszonda kétszer is landolt a kisbolygó felszínén.

A Ryugu egy C-típusú aszteroida, amelyről a szakemberek úgy vélik, hogy a Naprendszer hajnalán képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, így információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.