Negyvenhét éve begyűjtött Hold-kőzetmintát vizsgál a NASA

 

Az Apollo–17 1972-es missziója során begyűjtött holdkőzet- és talajminták egyikét nyitották fel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei, és abban reménykednek, hogy új információkat tudnak meg az égitestről.

A felbontott 73002. számú mintát az Apollo–17 misszió asztronautái, Gene Cernan és Jack Schmitt gyűjtötték be.

Az Apollo-küldetésekből származó minták egy részét érintetlenül megőrizték a kutatók azzal a szándékkal, hogy csak akkor nyitják fel őket, ha már jóval fejlettebb technológiák állnak rendelkezésre az elemzésükhöz.

„Ma már olyan méréseket tudunk elvégezni, amelyekre az Apollo-program éveiben nem volt lehetőség” – mondta Sarah Noble, a NASA egyik kutatója. Az űrügynökség szerint az olyan technikai előrelépések, mint a nondestruktív háromdimenziós képalkotás, a tömegspektrometria és a mikrotómia a minták koordinált tanulmányozását teszik lehetővé.

A 73002-es számú minta – akárcsak a 73001-es, amelyet 2020 elején nyitnak fel –, a Holdon lévő Lara-kráterhez közeli regolitból (törmelékes kőzetréteg) származik.

A NASA szerint a holdi talaj függőleges rétegződését bemutató minták révén információkat tudnak nyerni az égitestet ért becsapódásokról, a felszíni földcsuszamlásokról, a Hold kérgének kialakulásáról és a regolitban rekedt illékony anyagokról.

A címlapfotó illusztráció.