Visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe

 

Két évig tartó titkos út után visszatért a Földre az Egyesült Államok pilóta nélküli űrrepülőgépe – jelentette be a Pentagon (az amerikai védelmi minisztérium) vasárnap.

A minisztérium közlése szerint az X-37B típusú űrrepülő a floridai Kennedy Űrközpontnál ért Földet, rekord hosszúságú, 780 napig tartó űrutazás után.

Az űrutazás konkrét céljáról a Pentagon csak annyit tudatott, hogy a Boeing által gyártott űrrepülő katonai technológiákat próbált ki.

Az űrrepülőgép, amelyet szakértők az űrhajó és a rakéta „keverékeként” írnak le, alig nagyobb egy kisbusznál és sok tekintetben hasonló a NASA 2017-ben felbocsátott SpaceX Falcon típusú űrsiklójához. Szakértők szerint titkosított technológiákkal végzett kísérletet a többi között a világűrben történő hosszas tartózkodás hatásairól, következményeiről.

Barbara Barrett, a Pentagon légierőért felelős államtitkára vasárnapi nyilatkozatában azt hangoztatta, az X-37B küldetése az újrahasznosítható űrrepülőgépek fontosságát bizonyítja. Hozzáfűzte, minden, egymást követő küldetés növeli nemzetünk képességeit a világűrben.

Az égbolt immár nem jelent korlátokat a légierő számára, és ha a kongresszus megszavazza, akkor az űrhaderő számára sem” – ezt David L. Goldfein, a légierő vezérkari főnöke hangsúlyozta közleményében.

Az előző X-37B típusú űrrepülőgép 718 napig tartózkodott a világűrben, és 2017-ben tért vissza a Földre.

A címlapfotó illusztráció.