Elküldte első felvételét a Holdról a Csandraján–2

 

Első felvételét küldte el a Holdról a Csandraján–2, India második holdmissziója – jelentette be az Indiai Űrkutatási Szervezet.

A képet a Csandraján–2-n lévő Imaging Infrared Spectrometer elnevezésű kamera készítette, amelyet arra terveztek, hogy a Hold felszínéről visszavert napfényt mérje. A felvételen az égitest északi féltekéjének egy része látszik, néhány feltűnő kráterrel – olvasható a közleményben.  A fotó feliratokkal és grafikonnal ellátott változatát is közölte az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) a Twitteren.

Mint írták, az első elemzések szerint a felvételt készítő műszer sikeresen méri a visszavert napsugárzás változatait attól függően, hogy milyen felületről – kráterfenékről, a kráter központi csúcsáról, a kráteren belüli kis kráterfélékről vagy a mélyedés karimájáról – verődik vissza a napsugárzás.
A variációk főként a holdfelszín ásványi összetételének különbözőségéből és az űrbéli időjárási viszonyok hatásaiból származnak” – írta az ISRO.

India második holdmisszióját július 22-én indították el, a Vikram nevű leszállóegysége szeptember 7-én kísérelte meg a landolást, azonban elveszítette a kapcsolatot a földi irányítóközponttal, és egyelőre nem tudják, hova csapódott be.