Közeledik a szomszédos Androméda-galaxis

 

Az Androméda-galaxis vagy Androméda-köd (M31) közelít, és mindent magába szippant. A Tejútrendszerrel szomszédos nagy galaxist vizsgáló „kozmikus régészek” nemzetközi csapata felfedezte, hogy az M31-nek furcsa kannibalisztikus múltja van.

Mi lehetünk a következők. A Nature-ben közzétett eredmények azt mutatják, hogy az Androméda valószínűleg az elmúlt néhány milliárd évben több kisebb galaxist is bekebelezett a nagy csillagfolyamokban található jelek alapján – írja a Forbes.

A csapat megvizsgálta a sűrű csillagcsoportokat, globális klasztereket, hogy felfedjék a hasonló ősi eseményeket.

„A Tejútrendszer egy ütközési pályára kerül az Andromédával körülbelül négymilliárd éven belül, tehát annak ismerete, hogy milyen szörnyeteggel áll szemben a galaxisunk, hasznos abban a tekintetben, hogy megtudjuk végső sorsát” – mondta Dougal Mackey, a tanulmányt vezető kutató.

Az űr igencsak nagy, tehát nem várható, hogy csillagok vagy bolygók egymásba ütközzenek.

„A Naprendszer valószínűleg túléli, mivel a csillagok esélye az ütközésre szinte nulla” – mondta Geraint Lewis csillagász. De romolhat is a helyzet. „Valószínűleg a Nap az ütközés után megmaradt nagy galaxisban fogja végezni, de meg van rá az esély, hogy kilökődik az ingtergalaktikus térbe” – tette hozzá.

Tehát nem szükséges amiatt aggódni, hogy az M31 szupervilágos objektumként megjelenik az éjszakai égboltbon.