Újabb kutatórobotot küld a Ryugura a Hajabusza–2 japán űrszonda

 

A Minerva–II2  kis felderítőrobot az aszteroida sűrűségéről és gravitációs erejéről gyűjt információkat. A szondát csütörtökön a korai órákban, egy kilométeres távolságból indították útnak az aszteroidára – közölte a JAXA japán űrügynökség.

A dob alakú műszer a következő öt napban nyolcszor kerüli meg a Ryugu egyenlítőjét, mielőtt leereszkedne a kisbolygó felszínére. Az anyaszonda 8–10 kilométeres magasságból készít majd felvételeket a Minerva–II2 munkája során.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda 2018 júniusában érte el az aszteroidát. Szeptemberben és októberben már sikeresen a felszínére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról, és mérik a felszíni hőmérsékletet.

A JAXA japán űrügynökség felvétele a Ryugu kisbolygó felszínéről (Fotó: MTI/EPA/JAXA)

Először februárban landolt a Hajabusza–2 a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugu felszínén. A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza–2 kiengedett egy csövet, és másodpercenként 300 méteres sebességgel tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse egy mintagyűjtő csővel és elküldje a Földre.

 

Áprilisban mesterséges krátert robbantott, melyből júliusban mintákat gyűjtött úgy, hogy mindössze néhány másodpercre szállt le a felszínre. Egy különleges mechanizmussal fémlövedéket lőtt ki a talajba, hogy a becsapódás következtében felszálló porból és törmelékből mintát vehessen beépített „porszívójával”.

A Hajabusza–2 várhatóan novemberben vagy decemberben elhagyja az aszteroidát és a következő év végére visszaérkezik a Földre.