India lehet a negyedik ország, amely „megveti lábát” a Holdon

 

A terveknek megfelelően levált hétfőn a Csandraján–2 Holdra szálló egysége a Hold körüli pályán keringő indiai űrszondáról. Az egység várhatóan a hétvégén száll le a Hold déli sarkvidéki területén – közölte az indiai űrügynökség.

Az űrszonda és a holdjáró minden rendszere megfelelően működik az Indiai Űrkutatási Szervezet szerint.

A hétfői manőver során a Vikram Holdra szálló egységét eltávolították az űrszonda tetejéről, ahol a misszió július 22-i indulása óta elhelyezkedett. A Vikram a tervek szerint szeptember 7-én hajtja végre India első Holdra szállási kísérletét egy viszonylag lapos felszínen, hogy tanulmányozza a korábban felfedezett vízraktárakat.

Ha a mintegy 140 millió dollárba – 42,3 milliárd forintba – kerülő missziót sikeresen végrehajtják, India lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után, amely „megveti a lábát” a Holdon. Ez lesz az idei harmadik landolási kísérlet a Föld kísérőjén, miután a kínai Csang’o–4 sikeresen teljesítette a tervet, az izraeli Beresit viszont végül a Holdra zuhant áprilisban.

„A landolás előtti utolsó 15 perc lesz a legizgalmasabb. Ez az ISRO valaha végrehajtott legkomplexebb missziója” – mondta K. Szivan, az Indiai Űrkutatási Szervezet vezetője. A Vikram az égitest olyan pontjára érkezik, ahol korábban nem szállt le űreszköz.

A Csandraján–1, India első Hold missziója 2008-ban indult útnak. Az űrszonda igazolta, hogy van víz a Holdon. A Csandraján–2 küldetését eredetileg az orosz Roszkoszmosszal együttműködve tervezték megvalósítani, 2013-ban azonban India a technikai különbségek miatt megszakította az együttműködést.