Ma közelíti meg a Napot a NASA űrszondája

 

Az űrszondát azért készítették, hogy jobban megérthessék a Nap működését, különösképp a Nap légkörének kiterjedt külső részét, azaz a napkoronát.

A napkorona több millió fokos, sokkal melegebb, mint a csillag felülete, a tudósok azonban még nem jöttek rá, honnan is származik ez a hihetetlen forróság – olvasható a NASA cikkében.

A Parker napszondát a Nap légkörének tanulmányozására építették, és tavaly augusztusban indították útjára. A küldetés során 25 merülést hajt végre a napkoronába 2025-ig, a harmadik alkalomra a mai napon kerül sor.

A műszerek 35 napon keresztül fognak egyhuzamban működni, tehát háromszor olyan hosszan, mint az első két megközelítés folyamán.

A keringés során a szonda egyre közelebb kerül majd a Naphoz, így a kutatók abban reménykednek, hogy egyre nagyobb eséllyel tudnak majd adatokat gyűjteni.

A napkorona megközelítésében nagy segítséget nyújtanak a Vénusz mellett végrehajtott hintamanőverek, amelyek segítenek módosítani a szonda pályáját, így egyre közelebb képes jutni a Naphoz.

A Parker napszonda hat év alatt hét alkalommal repül majd el a Vénusz közelében.