Különös anyagra bukkant a kínai holdjáró a Hold „sötét oldalán”

 

A kínai Csang’o–4 űrszonda szokatlan színű, zseléállagú anyagot fedezett fel kutató tevékenysége során a Hold távoli oldalán.

A Csang’–4 űrszonda januárban landolt a Kármán Tódor magyar–amerikai fizikusról, repülőmérnökről elnevezett 180 kilométer széles Von Karman-kráterben, és útnak indította a Jáde Nyúl 2 (Yutu–2) elnevezésű holdjárót. Ez a kráter a 2300 kilométer széles Déli-sark-Aitken-medencében fekszik a Hold távoli oldalán.

A Jáde Nyúl 2 holdjáró pár hete váratlan felfedezésre bukkant – írta a Space.com. Éppen alvó üzemmódba kapcsolt volna, amikor a földi irányítók a kamera képeinek tanulmányozásakor egy kisebb kráterre lettek figyelmesek, amely mind színében, mind fényességében eltért környezetétől.

Mindez arra késztette a tudósokat, hogy a tervezett útvonal helyett arra összpontosítsanak, hogy műszereikkel kiderítsék, mi lehet ez a furcsa anyag a kráterben.

 

Egy lehetséges magyarázat van a szokatlan színű, gélszerű anyagra, hogy a Hold felszínébe csapódott meteoritokból származó, olvadt üvegről van szó. Azonban nem ez az első meglepő felfedezés a Holddal kapcsolatban.

1972-ben az Apollo–17 űrhajósa és geológusa, Harrison Schmitt narancsszínű foltot észlelt a Taurus-Littrow küldetés landolásának helyszínétől nem messze. A geológusok végül arra a következtetésre jutottak, hogy az anyag egy robbanásos vulkánkitörés során keletkezett 3,64 milliárd évvel ezelőtt.

A Csang’o–4 landolóegység tavaly december elején első alkalommal hajtott végre landolást a Hold távoli oldalán. A Jáde Nyúl 2 a nyolcadik nap végére  2271 métert tett meg. A Holdon egy nap 14 földi nap hosszával felel meg.

A kínai holdjáró élettartamát eredetileg három hónaposra tervezték.