Először indított rakétát a világűrbe egy kínai magáncég

 

A pekingi székhelyű Interstellar Glory Space Technology startup cég – amely iSpace néven is ismert – húsz méter magas Hyperbola–1 rakétája csütörtökön startolt a Góbi-sivatagban lévő Csiucsüan űrközpontból, és két műholdat állított Föld körüli pályára – közölte a Hszinhua állami hírügynökség.

A LandSpace és a OneSpace nevű kínai vállalkozások már korábban próbálkoztak hasonlóval, sikertelenül. A kínai állami média a csütörtöki startot mérföldkőnek nevezte a kínai magánűripar számára.

Kínában tucatnyi magáncég próbálkozik azzal, hogy megvesse lábát az űriparágban. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint 2018-ban csak ezek a vállalkozások mintegy 30 rakétakilövést hajtottak végre.

Az űrprogramot azonban az állam elsősorban a katonaság ellenőrzése alá akarja vonni, a kormánynak ambiciózus tervei vannak az űrben, Mars-missziót is tervez.

Az amerikai magáncégek egyelőre a kínaiak előtt járnak. Elon Musk 2002-ben alapított SpaceX cége rakétáival már számos műholdat küldött fel Föld körüli pályára, és szállítmányokat vitt a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Jeff Bezos, az Amazon vezetője Blue Origin cégének keretin belül is ambiciózus űrutazási terveken dolgozik.