Emberek tízezrei láthatják a keddi részleges holdfogyatkozást

 

Részleges holdfogyatkozás lesz kedden este, amit, ha nem lesz felhős az ég, itthon is meg lehet figyelni. Este tíz órától érdemes majd az égre nézni, és éjfélre tűnik el a Hold kétharmada. Nem egészen két hete egy másik égitest fogyására figyelt a világ, Chilében négyszáz év után volt teljes napfogyatkozás.

Keddről szerdára virradó éjszaka kétharmados holdfogyatkozás lesz. A Hold nagyjából este nyolc-fél kilenc környékén felkel, majd tíz óra körül a bal felső sarkát eltakarja a Föld árnyéka – mondta el a jelenség tudományos alapjait Kiss László csillagász az M1-en.

Országszerte nagyjából tíz helyen lesz távcsöves bemutatás, így akár emberek tízezrei láthatják a jelenséget – tette hozzá.

A szakértő emlékeztetett: két hete Chilében teljes napfogyatkozás volt, és az ottani obszervatóriumba magyar vendéget is meghívtak Szabó Róbert személyében, aki épp egy tudományos összejövetelen tartózkodott az országban, amelyen megvitatták a csillagászat kommunikációját az emberek felé.

Mint mondta, ezeken a konferenciákon megbeszélik, hogyan népszerűsítsék a matematikai, természettudományos, műszaki vagy informatikai szakokat a fiatalok körében. Ehhez a mostani magyarországi holdfogyatkozás kiváló időzítésű.

Felhívta a figyelmet, hogy a holdfogyatkozások kiszámíthatók, előre jelezhetők, ami sokat segít a jelenségek kommunikálásában.

A szakértő arra is emlékeztetett: száz évvel ezelőtt volt egy napfogyatkozás, amit egy brit asztrofizikus, Arthur Eddington is megfigyelt a Csendes-óceánról. Megpróbált fotókat készíteni a Nap körül látható csillagokról. Rájött, hogy a Nap gravitációs tere eltéríti a mögötte látszódó csillagok képét. Ez később az általános relativitás egyik fontos bizonyítékául szolgált – magyarázta. Hozzátette: a napfogyatkozás mérése még száz évvel később sem kiforrott terület.

A szakértő arról is beszélt, hogy az 1999. augusztusi magyarországi napfogyatkozásnak hamarosan itt a 20. évfordulója, amire valószínűleg sokan emlékeznek vissza az emberek közül. Kiss László szerint a napfogyatkozás a természet iránti mély tiszteletet ébreszti fel az emberekben.

A korábbi varázslók, asztrológusok, tudósok nagy hatalmú emberek voltak, manapság a csillagászok már nem örvendenek ekkora szerepnek – mondta, majd hozzátette: értéknek tartja, hogy a mai csillagászok is fel tudják kelteni a fiatalok érdeklődését a tudomány iránt.

A címlapfotó illusztráció.