Sikeresen begyűjtötte a kráterből a mintákat a Ryugun a Hajabusza–2

 

Sikeresen begyűjtötte az általa áprilisban robbantott mesterséges kráterből a mintákat a Földtől 280 millió kilométer távolságra lévő Ryugu kisbolygón a Hajabusza–2 japán űrszonda – közölte a JAXA japán űrügynökség.

A Hajabusza–2 mindössze néhány másodpercre szállt le a felszínre és egy különleges mechanizmussal fémlövedéket lőtt ki a talajba, hogy a becsapódás következtében felszálló porból és törmelékből mintát vehessen beépített „porszívójával”. A rendszerei megfelelően működnek, és már visszatért a kisbolygó körüli 20 kilométeres keringési pályájára.

A mintákat biztonságosan elhelyezte a műszer egy konténerben, melyet egy kapszulában őriz a visszaindulásig. Ez volt az űrszonda egyik legkritikusabb feladata, a legközelebbi cél, hogy a kőzeteket biztonságosan lejuttassa a Földre – közölte Juicsi Cuda, a Hajabusza–2 projektmenedzsere. Ez az első űrszonda, mely föld alatti mintákat gyűjtött egy aszteroidáról. A NASA hasonló missziót tervez a Bennu aszteroidán.

„A Naprendszer történetének darabjait sikerült megszereznünk. Történelmi lépést tettünk. Senki sem gyűjtött még és hozott haza a Földre talajszint alatti anyagot a Holdnál távolabbról” – mondta el Juicsi Cuda.

A japán űrszonda először februárban ereszkedett le, akkor a sziklás felszínről gyűjtött mintát. Anyagot ezúttal abban a mesterséges kráterben lévő törmelékből gyűjtött, melyet április 5-én robbantott kicsiny, kúpformájú eszközével. A robbantás az élet eredetét kutató és a Naprendszer fejlődését vizsgáló misszió részeként történt.