Brian May mutatta be az Európai Űrügynökség bolygóvédelmi misszióját - VIDEÓ

 

A HERA a Didymos, Földre veszélyes aszteroida-rendszert fogja vizsgálni. Célja az ütközés elkerülése.

A HERA olyan dolgokat mutat majd meg nekünk, amilyeneket még soha nem láttunk. Asztrofizikusok szerint az ESA missziója során egy dupla aszteroidát látogat meg egy űrhajó, az emberiség történetében először – írja honlapján az Európai Űrügynökség, az ESA. 

A Didymos nevezetű két kisbolygóból álló aszteroida-rendszer jellegzetesen olyan, amely becsapódási kockázatot jelent a Földre nézve. Egy esetleges ütközés során a kisebb aszteroida is elég nagy lenne ahhoz, hogy egy egész várost elpusztítson.

A HERA segíteni fogja az ESA munkáját annak kiderítésére, hogyan lehetséges mindezt elkerülni. A misszió forradalmasíthatja a kisbolygók megértését, egyben a védekezést ellenük, tehát alapvető fontosságú lehet bolygónk megmentésében.

Először a NASA DART űrhajóját ütköztetik majd a kisebb, Didymoon néven ismert kisbolygóval, ezután térképezi fel az ütközés után keletkező krátereket, és méri meg az aszteroida tömegét az ESA HERA missziója.

A HERA magával visz két, egyenként 1 dm³ térfogatú, kocka formájú műholdat – CubeSat – is a fedélzetén, amelyek sokkal közelebb képesek repülni az aszteroida felszínéhez, végrehajthatnak alapvető tudományos vizsgálatokat. A közelről végrehajtott vizsgálódás az aszteroidaeltérítést jól használható bolygóvédelmi technikává teheti.

A HERA-missziót a novemberi Space19+ találkozón mutatják be, ahol végső döntés születik a küldetéssel kapcsolatban.