Fejlődésnek indulhatnak a kiszárított földi mikrobák a Marson

 

Először sikerült a kutatóknak demonstrálni, hogy a sókedvelő baktériumok kiszáradhatnak, majd újjáéledhetnek, mindössze egy kis pára kell hozzá.

A tudósok már gyanították, hogy a mikrobák száraz helyeken lehetséges, hogy fel tudják venni a nedvességet a párás levegőből, eddig azonban senkinek sem sikerült bemutatnia, hogy valóban újjáéledhetnek a levegőből kinyert víztől – olvasható a Science News hírei közt.

A washingtoni Hot Lake tóból származó kiszárított Halomonas baktérium újra növekedésnek indult egy üvegben, miután nedvességet szívott magába – számolt be az ASM Microbe találkozóján Mark Schneegurt asztrobiológus a kansasi Wichitai Állami Egyetemről.

A baktériumot magnézium-szulfátot, más néven Epsom-sót tartalmazó vízben tenyészették, ugyanis

ez a típusú só található meg a Marson is.

A magnézium-szulfát-toleráns mikrobák jelenlétét kimutatták azokban a tiszta helyiségekben is, ahol a NASA az űrhajóit építi.

Mindenképpen van élet a Marson. A Földről származik – mondta Schneegurt. A kérdés csak az, hogy mennyire kell aggódnunk, hogy egy földi organizmus életben marad a Marson, és növekedésnek indul.

A kutatásban a Halomonas baktériumoknak három-négy nap alatt megduplázódott a száma. Még mínusz 4 Celsius-fokban is – amely közelebb áll a marsi körülményekhez –

tapasztalható volt növekedés,

igaz, hónapokat vett igénybe.

A mikrobák szintén jól reagáltak a szárításra és nedvesítésre, csak egy kis hányaduk pusztult el, ám a Mars jelenleg valószínűleg túl száraz és hideg a földi mikrobák életben maradásához – tette hozzá a kutató.