Rácsatlakozott a Nemzetközi Űrállomásra a SpaceX teherűrhajó

 

Két nappal floridai fellövését követően rácsatlakozott a SpaceX Dragon űrszonda a Nemzetközi Űrállomás Harmony moduljának Föld felőli oldalára.

A SpaceX 17-ik „kereskedelmi” űrmissziója 2,5 tonna rakományt – kutatási felszereléseket, legénységi eszközöket, hardvereket – továbbít az űrállomásra.

A Nemzetközi Űrállomás sematikus ábrája (Fotó: NASA)

A Nemzetközi Űrállomás sematikus ábrája (Fotó: NASA)

A tudományos szállítmány része egy új technológia, az úgynevezett szövet chip is, melynek segítségével előrejelezhető lesz a tervezett új gyógyszerek hatékonysága.

A vér képes átfolyni a chipen, amely vizsgálat során a találmány lehetővé teszi a tudósok számára a legénység sejtjeinek, egészségügyi változásainak a megfigyelését a mikrogravitációban töltött hetek alatt.

A Hermes berendezés is helyet kapott a fedélzeten, melynek segítségével tanulmányozhatóvá válnak a poros, törmelékkel borított kisbolygók és holdak felszínét borító anyag. Így betekintést nyerhetünk a kisbolygók és üstökösök képződésébe, ütközési dinamikájába, evolúciójába és viselkedésébe.

(Fotó: NASA)

Kristen Jon, a Hermes kutatásvezetője, a Hermes hardver mellett (Fotó: NASA)

Ez csupán kettő a vizsgálatok százai közül, amelyek az űrhajósok egészségének megőrzését segítheti majd. A Dragon megközelítőleg egy hónapot fog tölteni az űrállomáshoz csatlakozva, mielőtt visszatérne a Földre.

Az amerikai Országos Repülésügyi és Űrkutatási Hivatal, a NASA képén a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat teherűrhajója kapcsolódik a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáshoz (Fotó: MTI/AP)