Bemutatták az első, fekete lyukról készített felvételt

 

Az Event Horizon teleszkóphálózat által készített képet, amelyen egy fényes gyűrűalakzat előtt sötét folt látható, szerdán mutatták be a világ hat különböző pontján egyidejűleg tartott sajtótájékoztatón.

Eddig csak illusztrációkat láthattunk a fekete lyukakról. A most közzétett négy képen az 55 millió fényévre lévő Messier 87 elnevezésű galaxis középpontjában lévő, nagyon nagy tömegű fekete lyuk látható. A felvétel elkészítésében négy kontinens nyolc obszervatóriuma vett részt.

A kutatás az Event Horizon Telescope (EHT) projekt keretében valósult meg. A nemzetközi együttműködés 2012-ben indult azzal a céllal, hogy közvetlenül megfigyeljék egy fekete lyuk környezetét egy földbázisú, globális teleszkóphálózattal.

A felvételeket Washingtonban, Brüsszelben, Santiagóban, Sanghajban, Tajpejben és Tokióban mutatták be.

A fekete lyukak nagyon kis térségben tömörülő, hihetetlenül nagy tömeget tartalmazó, rendkívül nagy sűrűségű kozmikus objektumok. Jelenlétük szélsőséges módon befolyásolja a környezetüket azáltal, hogy görbítik a téridőt, és extrém módon felforrósítják a beléjük hulló anyagokat. A felvétel a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található fekete lyukat ábrázolja, amelynek tömege 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.

Tokió, 2019. április 10. Honma Mareki, a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium kutatója sajtótájékoztatót tart Tokióban a történelem első fekete lyukról készített fotójával a háttérben 2019. április 10-én. A tudományos világszenzációnak és fontos csillagászati mérföldkőnek számító eseményt az Eseményhorizont Távcső (EHT) projekt weboldalán közvetítették, amelynek infrastruktúráját a magyar Cheppers fejlesztő cég üzemelteti. MTI/EPA/Franck Robichon

Honma Mareki, a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium kutatója Tokióban tartott sajtótájékoztatón mutatta be az első fekete lyukról készített fotót (Fotó: MTI/EPA/Franck Robichon)

A fekete lyuk közeli környezetének közvetlen megfigyelése érdekében a projekt keretében arra törekedtek a tudósok, hogy továbbfejlesszenek és világszinten hálózatba kapcsoljanak nyolc, a világ különböző pontjain felszerelt teleszkópot. Ezeket a távcsöveket rendkívül magasan fekvő területeken helyezték el, például a spanyolországi Sierra Nevadában, hawaii és mexikói vulkánokon, az arizonai hegységben, a chilei Atacama-sivatagban és az Antarktiszon. Európa, Amerika és Kelet-Ázsia több mint 200 kutatója vesz részt ebben a nagyszabású nemzetközi műveletben.

A képek rögzítése négy napba telt, mivel ehhez az egész világon tökéletesen megfelelő időjárásnak kellett lennie, és szó szerint együtt kellett állnia a csillagoknak. A felvételek alátámasztják Einstein általános relativitáselméletét – mondta a felfedezésben részt vevő Jessica Dempsey, a Hawaiin lévő Kelet-ázsiai Obszervatórium igazgatója.

Az adatokat két éve gyűjtötte az EHT, a képek megalkotása azonban hatalmas, időigényes vállalkozás volt, melynek kivitelezésében mintegy 200 kutató, szuperszámítógépek és világszerte repülőgépekkel szállított, több terabájtnyi adatra volt szükség.

Einstein egy évszázada még a fekete lyuk szimmetrikus alakját is megjósolta. „Kör alakú, de egyik oldalán erősebb a fénye. Ez azért van, mert ez a fény a Föld felé tart” – fejtette ki a kutató.

A képeken a fekete lyuk hatalmas gravitációja által több millió Celsius-fokra felmelegített gáz látható. A méréseket olyan hullámhosszon végezték, amely az emberi szem számára nem látható, ezért a képhez a csillagászok adták hozzá a színeket. Élénk, meleg aranyat és narancsos színt használtak, mivel fénye annyira forró – mondta Dempsey.

A projekt 50–60 millió dollárba (14,3–17 milliárd forintba) került. Azok a tudósok, akik a kutatásban nem vettek részt, állítják, hogy ez a teljesítmény megérne egy Nobel-díjat is, ugyanúgy, ahogy egykor a gravitációs hullámok felfedezése.

A témában készült előző cikkünk itt olvasható.