Krátert robbant a Ryugu kisbolygón a Hajabusza-2

 

A japán űrügynökség (JAXA) hétfői közlése szerint az űrszonda robbanóanyagot fog ejteni az aszteroida felszínére, az így képződő kráterből pedig felszín alatti talajmintákat gyűjt. A minták segíthetnek a Naprendszer eredetének megismerésében.

A mintegy két kilogrammos robbanóanyag a tervek szerint április 5-én fog becsapódni, hogy segítségével olyan, a felszín alatt mélyebben fekvő rétegekből gyűjtsön mintát a Hajabusza-2, amelyek nem voltak kitéve a Napból származó vagy egyéb sugarak hatásának.

Közelebb kerülhetnek az aszteroida történelméhez

A művelet során az űrszondának nagyon gyorsan az aszteroida másik oldalára kell kerülnie, hogy ne rongálják meg a robbanáskor szétröppenő szilánkok – mondta Takanao Szaeki, a JAXA projektvezetője.

A kép illusztráció (Fotó: EPA/JAXA)

A távolodó Hajabusza-2 hátrahagy egy kamerát, amely rögzíti az akció kimenetelét. Az űrszonda néhány hetet vár, mielőtt visszatér a területre, hogy megvizsgálja a krátert.

A JAXA kutatóinak a különleges művelet lehetőséget nyújt, hogy elemezzék a krátert és közelebb kerülhessenek az aszteroida történelméhez – fejtette ki Vada Kodzsi projektfelelős.

Egy nappal az akció előtt a Hajabusza-2 megkezdi az ereszkedést mostani pozíciójából. Jelenleg a Ryugu felszínétől 20 kilométer magasságban van. A kiejtett robbanószerkezet másodpercenként 2 kilométeres sebességgel fog becsapódni az aszteroidába.

A tudósok szerint egy mintegy 10 méteres átmérőjű, 1 méter mély kráter fog képződni, amennyiben puha a talaj szerkezete. Sziklaszerű szerkezeten a kráter kisebb lesz.

Első alkalommal gyűjthet a szonda felszín alatti talajréteget

A tervek szerint a Hajabusza-2 rövid időre leszáll a kráterbe, de Kubota Takasi kutató kijelentette, hogy az elsődleges szempont az űrszonda biztonsága, és csak akkor fog leszállni, ha az biztosított. Amennyiben sikeres lesz a misszió, ez lesz az első alkalom, hogy felszín alatti talajréteget gyűjt egy űrszonda – mondta Kubota.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda szeptemberben és októberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet.

Közülük a német-francia fejlesztésű Mascot az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezejét vizsgálja. Februárban landolt az egy kilométer széles aszteroida felszínén, hogy kőzetmintákat gyűjtsön. A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza-2 kiengedett egy csövet és másodpercenként 300 méteres sebességgel tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse a mintagyűjtő csővel és elküldje a Földre.

A mintagyűjtést követően a szonda visszaemelkedett eredeti pozíciójába, az aszteroida felszínétől mintegy 20 kilométeres magasságba. A misszió a tervek szerint 2019 decemberében lezárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugut. Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt.

A szakemberek szerint a Ryugu kisbolygó a Naprendszer kialakulásának hajnalán képződhetett, így olyan szerves anyagokat tartalmazhat, amelyek a földi élet kialakulásához is hozzájárultak, így információkkal szolgálhat az élet keletkezéséről.