Napokon belül tesztelni kezdik az űrlift modelljét

 

A japán Shizuoka Egyetem az űrliftet egy olcsóbb közlekedési eszközként képzeli el a rakétáknál, amely nemcsak az űrhajósokat, de az ellátmányokat is eljuttathatná az űrállomásokra. Ha minden a tervek szerint alakul, 2050-re egy közel 40 ezer kilométer hosszú felvonó vezethet a Földről az űrbe.

Japán tudósok a jövő hét folyamán két miniatűr műholdat küldenek fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A kamerákkal felszerelt műholdakat egy tízméteres acélkábellel kötik majd össze, és így bocsátják Föld körüli pályára a fedélzetről. A kísérlet célja, hogy a kutatók meggyőződjenek arról, hogy a minikabin képes a kábelen az űrben közlekedni.

 

A sci-fibe illő projektben az egyetem partnere tanácsadóként az űripari fejlesztésekkel foglalkozó Obayashi Corporation. A vállalat már 2012-ben kidolgozta a csaknem 96 ezer kilométer hosszú, szén nanocsövekből készült kábel modelljét, amely az acélnál hússzor erősebb. Ezen a kábelen a kabin 200 kilométer per óra sebességgel közlekedne. A felvonót egy, a Csendes-óceánban felépített emelvényre húznák fel.

Ha a kísérlet során minden a tudósok várakozásainak megfelelően zajlik, akkor nagyobb méretű modellekkel megismétlik majd a vizsgálatot, idővel pedig hozzálátnak a lift tényleges megépítéséhez is.

Az űrfelvonó ötlete már a 19. században felmerült, Konsztantyin Ciolkovszkij orosz tudósnak jutott eszébe még 1895-ben, majd Arthur C. Clarke sci-fi író is emlegette a találmányt.

A címlapfotó illusztráció.