Ma lesz az évszázad holdfogyatkozása

 

Pénteken lesz az évszázad egyik leghosszabb holdfogyatkozása, ezt mondják a szakértők. A holdfogyatkozást rekordhosszan, 103 percen át lehet majd figyelemmel követni. A csúcspont 22 óra 30 perc körül várható. Azt mondják, ritkán van ilyen jelenség, ezért érdemes rá odafigyelni.

Kiss László csillagász az M1-en elmondta: pénteken egy vonalba kerül a Nap, a Föld és a Hold. Átvonulása során a Hold most hosszabb ideig tartózkodik majd a Föld árnyékában, mint általában, ez adja a holdfogyatkozás egyediségét.

A Hold péntek este közép-európai idő szerint 19 óra 13 perckor lép a Föld félárnyékába, tehát elkezdődik a félárnyékos holdfogyatkozás, 20 óra 24 perckor pedig belép a teljes árnyékba, ezzel elkezdődik a részleges holdfogyatkozás. A teljes holdfogyatkozás fázisa 21 óra 30 perckor veszi kezdetét, a maximális elsötétedés 22 óra 22 perckor várható.

A Mars és a Föld július 31-én csupán 57,6 millió kilométer távolságra lesz egymástól, a Mars július 27. és 30. között lesz a legfényesebb, így szabad szemmel is megfigyelhető.