Magyar űrkutató hagyatékából nyílt kiállítás az Óbudai Egyetemen

 

Az emlékkiállítás Bejczy Antalnak, a NASA magyar származású vezető kutatójának, a nemzetközi űrkutatás és robotika kiemelkedő személyiségének gazdag életpályáját tárja az érdeklődők elé. A nemzetközileg is elismert szakember az Óbudai Egyetem díszdoktoraként még életében felajánlotta egyedülálló, különleges hagyatékának egy részét az intézménynek kiállítási célból.

Az űrkutató és az egyetem kapcsolata és tudományos együttműködése több évtizedre nyúlik vissza. Mindamellett, hogy Bejczy professzor megkapta az egyetem Doctor Honoris Causa kitüntető címét, január 16-i születésnapját az egyetem Nemzetközi Bejczy-nappá nyilvánította. A professzor még életében hozzájárult ahhoz, hogy nevét iRobottechnikai Központ viselje, amelynek tevékenysége középpontjában a robottechnikai kutatás és fejlesztés, valamint az innováció áll. A fentieken túl pedig 2015-ben megalapították a Bejczy Antal Hallgatói Publikációs Díjat is.

Bejczy Antalnak hat szabadalmat és több mint negyven újítást köszönhetett az űrkutatás. Emellett tudományos cikkek szerzőjeként, szakmai könyvek társszerzőjeként, és több tucat tudományos konferencia előadójaként is hozzájárult ahhoz, hogy minél szélesebb kör megismerkedjen az űrkutatás és a kibernetika titokzatos világával.

A kiállítást Némethy Krisztina, az EKIK tudományszervező ügyvivő szakértője állította össze eredeti dokumentumok felhasználásával, amelyet még maga a tudós, illetve halálát követően özvegye adományozott a felsőoktatási intézménynek. Bejczy Antal Ercsi község egyik pusztáján töltötte gyermekéveit, majd középiskolai tanulmányait Kalocsán a jezsuitáknál végezte. Ezt követően a Budapesti Villamos Forgógépgyárban szakmunkásként, majd diszpécserként dolgozott.

A későbbi űrkutató a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnök Karán tanult, míg 1956. november 4-i eseményei az ország elhagyására késztették. Ausztrián át Norvégiába emigrált, ahol fizika szakon szerzett diplomát. 1966-ban Fulbright-ösztöndíjjal az Amerikai Egyesült Államokban tanult tovább a California Institute of Technology-n. Kutatásai középpontjában a kibernetika állt. 1969-től nyugdíjazásáig, több mint harminc éven éven át dolgozott a Kármán Tódor alapította világhírű kaliforniai NASA Jet Propulsion Laboratory kutatójaként.

Bejczy professzor úttörő kutatásai és az űrrobotikában elért eredményei hozzájárultak többek között a Marsra szállás és a Mars felszíni kutatásának sikereihez is. A magyar származású tudós nevéhez olyan fejlesztések sora fűződik, amelyek a mai napig jelen vannak mind a telerobotikai rendszerében, mind a robotika mozgásszervi rehabilitációban történő alkalmazásában.

Egyik alapítója volt a mintegy hétezer tagot tömörítő Robotics and Automation Society-nak. Tudományos munkásságát számos magas rangú díjjal ismerték el. többek között megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét is.

A kiállítás az Óbudai Egyetem bécsi úti kampuszán ingyenesen látogatható előzetes bejelentkezés alapján.