Mesterséges intelligencia bukkant egy új naprendszerre

 

A NASA bejelentette, hogy a Google mesterséges intelligenciájának segítségével fedeztek fel egy másik naprendszert.

Megtalálták a Naprendszerünk mását

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az amerikai űrhivatal, a NASA csütörtökre nem mindennapi tudományos bejelentést ígért. Az esti órákban a hivatalos oldalukon bárki élőben végigkövethette, ahogy a csillagászok megosztják az érdeklődőkkel, a Google mesterséges intelligenciájával a Kepler-űrtávcső a mi Naprendszerünk mását fedezte fel!

A most feltárt, Kepler–90 névre keresztelt csillag körül nyolc bolygó kering. Andrew Vanderburg, a NASA egyik kutatója elmondta, hogy a kisebb bolygók belül, míg a nagyobbak kívül helyezkednek el, és összességében minden kisebb, mint a mi Napunk körül. A most felfedezett világ a Földtől mintegy 2500 fényévnyire található.

Mesterséges intelligencia segített az adatok elemzésében

A felfedezés módszertanáról a szakértők elmondták, hogy a Kepler-űrtávcső tudását kombinálták a Google mesterséges intelligenciájával, és ezzel a tanulásra képes rendszerrel analizálták az űrtávcső által gyűjtött adatokat.  Így történt meg a történelminek számító felfedezés.

A mostani kutatás annyiban volt más, hogy míg korábban az űrtávcső által gyűjtött adatokból vontak le következtetéseket, most ezt a mesterséges intelligenciát engedték rá az összegyűjtött információkra, és így jöttek rá a bolygók létezésére. Tehát lényegében a rendszert megtanították arra, hogy a rendelkezésre álló adatbázisból miként szűrjék ki azokat a mintákat és elemeket, amelyek bolygók létezésére utalhatnak.

Továbbra is hallgat az űr, de a kutatás folytatódik

A nagy tudományos előrelépés ellenére azonban csekély annak az esélye, hogy élet nyomaira bukkanjunk abban a bizonyos másik naprendszerben. A számítások szerint ugyanis a bolygók közelebb keringenek a Kepler–90 csillaghoz, így túl forró a felszínük ahhoz, hogy azokon bármilyen létforma is megmaradjon. Még a nyolcadik bolygón is közel 430 Celsius-foknak megfelelő hőmérséklet uralkodik.

A Kepler-űrtávcső 2009-ben állt szolgálatba, azóta exobolygók, azaz a mi Naprendszerünkön kívüli bolygók után kutat. Fellövése előtt nem lehetett tudni, hogy a mi rendszerünkön kívül mennyire gyakoriak ezek a űrobjektumok. Azóta a NASA már rengeteg távoli bolygót fedezett fel. A kutatók pedig úgy gondolják, hogy szinte minden egyes csillaghoz tartozik legalább egy bolygó.