Mesterséges intelligenciával kutat élet után a NASA

 

A csütörtöki bejelentést nagy titkolózás előzi meg. Annyi biztos, hogy a Kepler-űrtávcső legújabb felfedezéséről lesz szó.

A NASA a Kepler-űrmissziójának köszönhetően ma már több ezer olyan exobolygóról van tudomásunk, amelyeken az élet vélhetően valamilyen formában fellelhető. Az űrtávcső 2014 óta huszonegy olyan bolygót fedezett fel a világűrben, amelyek Föld nagyságúak, és olyan távolságban helyezkednek el csillagjaiktól, hogy van esély arra, hogy valamilyen létformát fedezzenek fel rajtuk.

A Kepler a Google alrendszerének közreműködésével fürkészi a világűrt az élet nyomait keresve. A mostani bejelentés a szakértők szerint a legfrissebb kutatási eredményeket ismerteti majd, amelyek elemzését a Google által kifejlesztett mesterséges intelligencia még átfogóbbá teszi.

A tavalyi nyár során a kutatók 197 bolygót fedeztek fel, amelyek közül 104-et a Kepler észlelt először. Az Arizonai Egyetem csillagászai ezekről az égitestekről elmondták, hogy olyan távolságra találhatók csillagjaiktól a pályájuk, hogy az lehetővé teheti rajtuk az élet megtelepedését. Bár a Keplert indulása óta több hiba is sújtotta, mégis élen jár az új objektumok felfedezésében.

A NASA 600 millió dolláros Kepler-űrtávcsöve 2009 és 2013 között forradalmasította az exobolygók kutatását, illetve a csillagok asztrofizikáját. 2013 tavaszán a második meghibásodott lendkerék végett vetett az eredeti adatgyűjtésnek, majd csaknem egy év után indultak újra a mérések. Az azóta K2 néven futó misszió tudományos programjában megjelentek a naprendszeri égitestek, melyek újszerű kutatásait magyar csillagászok kezdeményezték az űrkutatási hivatalnál.

Mivel nagyobb területet fed le a K2-misszió, ezért az űrtávcső könnyebben kutakodik a kisebb, vörös törpe típusú csillagok vonzáskörzetében is.

A telekonferencia december 14-én, csütörtökön az alábbi oldalon élőben követhető lesz bárki számára.