×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Új dinoszauruszfajt fedeztek fel

 

Új, rendkívül nagy orrú dinoszauruszfajt azonosított egy, már nyugdíjas orvos, aki a koronavírus-járvány miatti bezártság időszakában ősi csontokat tartalmazó dobozok között vizsgálódott.

Jeremy Lockwood nyugdíjas orvos, aki jelenleg a Portsmouthi Egyetemen tanul, azt a feladatot tűzte ki célul, hogy katalogizálja a Wight-szigeten eddig felfedezett összes leguanodon dinoszaurusz faj csontjait. Miközben a londoni Természettudományi Múzeum és a Wight-szigeti Dinosaur Isle múzeum gyűjteményéből válogatta a csontokat, felfedezett egy példányt, amelynek egyedülálló „hagymás” orrcsontja van – írja a The Guardian.

„Több mint 100 éven át csak kétféle dinoszauruszt láttunk a Wight-szigeten – a növényevő Iguanodon bernissartensist és a Mantellisaurus atherfieldensis-t” – mondta. „Meg voltam győződve arról, hogy a csontok közötti finom különbségek új fajra utalnak, ezért nekiálltam megmérni, lefényképezni és tanulmányozni az egyes csontok anatómiáját”.

Négy évnyi  tanulmányozás után Lockwood elkezdte rekonstruálni egy 1978 óta raktáron lévő példány koponyáját, és számos olyan szembetűnő tulajdonságot talált, amelyek megkülönböztetik a példányt a már ismert fajoktól.

„A fogak száma sok mindent elárult” – mondta Lockwood. „A már ismert Mantellisaurusnak 23 vagy 24 van, de ennek 28. Neki „hagymás” orra van, míg a többi fajnak nagyon egyenes. Összességében ezek és más apró különbségek nyilvánvalóan új fajt alkottak”

A növényevő dinoszaurusz körülbelül nyolc méter hosszú volt, és nagyjából 900 kilogrammot nyomott.

Lockwood a Portsmouth-i Egyetem professzorával, David Martillal és Dr. Susannah Maidmenttel, a Természettudományi Múzeum kutatójával együtt, a Journal of Systematic Palaeontology folyóiratban megjelent tanulmányhoz a Brighstoneus simmondsi nevet adta az új fajnak .

A Brighstoneus a Wight-szigeten található Brighstone faluról kapta a nevét, amely közel van az ásatási helyszínhez, a második nevet Keith Simmonds, amatőr gyűjtő tiszteletére kapta, aki részt vett a példány megtalálásában és feltárásában. Az új fajról készült illusztrációkat ide kattintva tekintheti meg.

Ennek az új fajnak a felfedezése azt sugallja, hogy az Egyesült Királyság korai kréta korában sokkal több iguanodontia dinoszaurusz élt, mint azt korábban gondolták.

A címlapfotó illusztráció.