×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

1200 éves indián kenut hoztak a felszínre egy tó mélyéről

 

Egy 1200 éves, négy és fél méter hosszú kenut hoztak épségben a felszínre a wisconsini Mendota-tóból. A kézi szerszámokkal kivájt hajót nagyjából 8 méter mély vízből emelték ki amerikai kutatók kedden, számolt be a CBS News hírportál.

Szinte teljesen épen került előt egy 1200 éves, négy és fél méteres kenu a wisconsini Madison mellett található Mendota-tóból. A kézi szerszámokkal kivájt hajót nagyjából 8 méter mély vízből emelték ki amerikai kutatók kedden.

„Ez az első alkalom 1200 éve, hogy ez a jármű újra napvilágra került” – jelentette ki Jim Skibo amerikai régész.

Tamara Thomsen tengeri régész és barátja, Mallory Dragt júniusban a környéken búvárkodott, amikor figyelmesek lettek valamire ami úgy nézett ki, mintha egy „fatörzs állna ki a tó fenekéből” – számolt be a CNN. amikor Thomsen közelebb ment hozzá, rájött, hogy egy kenura bukkant.

Hetekkel később a szénizotópos kormeghatározás során kiderült, hogy a hajó több mint 1000 éves.


A régész szakmában egyetértés alakult ki abban, hogy az ősi maja indiánok által használt, kézzel faragott lelet ilyen jó állapotban rendkívül ritka. Christian Overland, a Wisconsini Történelmi Társaság vezetője rendkívül ritka leletnek nevezte a kenut.

A Ho-Chunk indián törzs ősei, a Nagy Víz Népe néven ismert indiánok építettek kézzel vájt kenukat a környéken úgy, hogy farönkök belsejét megégették és kőszerszámokkal kikaparták.

Címlapfotón: wisconsini régészek felszínre hozzák a Mendota-tó mélyén talált ritka indián kenut (forrás: Twitter)