×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Kutya nagyságú tengeri skorpió tartotta rettegésben a tengereket

 

Újabb félelmetes állat nyomaira bukkantak kínai kutatók. Egy nagyobb kutyánál is hosszabb, több, mint egyméteres tengeri skorpió maradványait tárták fel, amely mintegy 435 millió éve élt a dél-kínai térségben, amikor az még víz alatt volt.

 

Képzeljünk magunk elé egy skorpiót. Általában egy apró ízeltlábú jut eszünkbe ollókkal és hosszú, felfelé ívelő farokkal, amelynek végén méregmirigy található. Most azt képzeljük el, hogy egy több, mint egy méter hosszú skorpió úszik velünk szembe búvárkodás közben. Ugye, hátborzongató?

A felfedezett vízi ízeltlábú mintegy 435 millió éve szelte a Dél-Kína térségét, amelyet akkor még tenger borított – közölte a Science Directen olvasható tanulmány.

Az állat fosszíliája egy teljesen új, eddig ismeretlen fajtól, a Terropterus xiushanensistől származik, amely a valaha élt legnagyobb ízeltlábúak, a már kihalt eurypteridák, azaz tengeri skorpiók osztályába tartozott. Érdekesség, hogy az eurypteridák az evolúciós időskálán megelőzték az első halakat is.

Bo Vang, a Nankingi Geológiai és Paleontológiai Intézet munkatársa és kollégái szerint a Terropterus xiushanensis lesből csapott le áldozataira, amelyeket szálkás végtagjaival ragadott meg. Ez a vadászati technika a modern ostorlábúakéra hasonlít.

Az eurypteridák koruk csúcsragadozói voltak.

A csoport fajai eltérő méretűre nőttek meg, a legnagyobb állat a kétméteres hosszt is elérte. A Terropterus xiushanensis a Mixopterus család első faja, melynek kövülete az egykori szuperkontinens, Gondwana területén került elő.

Címlapfotó: digitális rajz a víziskorpióról (Forrás: Twitter)