×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Hatvanhatmillió éves dinoszaurusz-csontvázat árvereztek el

 

A legnagyobb ismert triceratopsz csontváz 6,65 millió euróért kelt el csütörtökön egy párizsi árverésen.

Big John, a legnagyobb ismert Triceratops csontváza a Drouot aukciós ház párizsi árverésén (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

A Big John becenevű őshüllő 66 millió éve élt Laramidia szigetkontinensen, amely valaha Alaszkától húzódott Mexikóig. Megkövült maradványait 2014-ben fedezte fel Dél-Dakotában Walter W. Stein Bill geológus. A fosszíliák restaurálását az olaszországi Triesztben végezték.

Egy amerikai gyűjtő vásárolta meg, akit nagyon felvillanyoz az a gondolat, hogy képes volt megszerezni egy ilyen maradványt személyes használatra” – közölte Djuan Rives, az új tulajdonos képviselője.

A kréta-tercier kihalási esemény előtt élő utolsó dinoszaurusznemek egyikéhez tartozó növényevő,

az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz egy kisebb riválissal folytatott küzdelem közben pusztulhatott el koponyasérüléséből ítélve.

A Triceratopsz („háromszarvú arc”) csontvázának 60 százalékát, mintegy 200 csontját találták meg. A nyolc méter hosszú állat koponyája 2,62 méter hosszú – csaknem egyharmada a teljes testhossznak – és két méter széles.

A Drouot aukciósház szakemberei előzetesen úgy becsülték, hogy 1,2-1,5 millió euróért kelhet el Big John. Az 5,5 millió eurós leütési ár – amelyhez még hozzájönnek az adók és jutalékok – európai rekord – közölte Alexandre Giquello, az aukciósház illetékese, aki szerint a dinoszaurusz csontvázak piaca egyre nő.

Tavaly októberben Párizsban valamivel több mint 3 millió euróért, a becsült ár duplájáért kelt el az egyik legrégibb dinócsontváz, a rettegett Tyrannosaurus rex (T-rex) ősapjának tartott alloszaurusz egy 150 millió éves példánya. Nem sokkal korábban New Yorkban minden korábbit messze felülmúló összeget, 31,8 millió dollárt fizettek egy 67 millió éves T-rex csontvázért.