×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Elképesztő felfedezés Szibériában

 

Teljes épségben találták meg Szibériában egy 28 ezer éve megfagyott oroszlánkölyök maradványait. Orosz kutatók szerint az új lelet fényt deríthet arra, hogy hogyan élhettek, mivel táplálkozhattak Szibéria utolsó oroszlánjai – hangzott el az M1 Híradójában.


Sparta az oroszlánkölyök alig két hónapot élhetett. Mintegy 28 ezer évvel ezelőtt fagyott meg a mai jakutföld területén. A kis barlangi oroszlán testét azóta megőrizte az örökkön fagyott talaj, a permafroszt.

Ez az oroszlánkölyök azért különleges, mert nem csak csontváza és a kültakarója maradt meg, hanem a belső szervei is teljes épségben vannak. Reméljük, hogy az anyatej maradványait is megtaláljuk benne, amiből megtudhatjuk pontosan hogyan táplálkoztak a barlangi oroszlánok” – mondta a jakut tudományos akadémia kutatója, Valerij Plotnyikov.

Sparta nem az első oroszlánkölyök, amelyet a környéken találnak az orosz ősrégészek. Nem messze attól a helytől ahol őt találták lelték meg Borisz maradványait. A hím kis oroszlán azonban nem egy alomból származik Spartával, jó húszezer évvel előtte élt. Nem messze tőlük két további kis oroszlánt találtak – azok alig egy-két hetes korukban fagyhattak meg.

Korábban még nem találtunk hasonló leleteket Jakutiában ”– erősíti meg a kutató.

Most az segíti a kutatókat, hogy a globális felmelegedés miatt a permafroszt felső rétegei felengednek  nyaranta. Az első kis oroszlánra mamutagyar-keresők hívták fel a tudósok figyelmét.