×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Csaknem 800 harapásnyomot találtak a háromezer éve meghalt férfi csontjain

 

A filmek alapján a cápatámadás kockázatát talán a legtöbben nagyobbra becsülik, mint a valóság, de ez valószínűleg csekély vigaszt jelentene egy háromezer éve meghalt ember számára. A maradványai alapján ő a legrégebbi ismert ember, aki cápatámadás áldozata lett – erről számolt be a ScienceAlert tudományos magazin.

A férfi a japán szigetvilág Szeto-beltengerén találkozott a tengeri ragadozókkal, a csontjainak elemzése során csaknem 800 sérülést találtak a csontvázán. Mivel a sérüléseken nem találtak gyógyulásra utaló jeleket, a férfi minden bizonnyal rögtön meghalt a támadásban.

Az áldozat csontjait már a 20. században feltárták egy szárazföldi lelőhelyen, de sokáig nem találtak magyarázatot a maradványokon látható sérülésekre. Most azonban az Oxford Egyetem régészei újra megvizsgálták a csontokat.

„Értetlenül álltunk az előtt, hogy mi okozhatott 790 ilyen mély sérülést. Ráadásul a számtalan sérülés ellenére egy közösségi temetőben volt eltemetve a férfi”

– nyilatkozták a kutatók.

A régészek a sérüléseket megvizsgálva először kizárták az emberi erőszakot, majd a gyakoribb ragadozókat és a dögevő állatokat is.

A Tsukomo 24 néven ismert ember sérülései a tudósok szerint annyira éles szélűek voltak, hogy azok nem származhattak korabeli kőszerszámoktól.

Ráadásul a maradvány bal keze és jobb lába hiányzott, a bal lábát pedig fordított helyzetben a testére helyezték.

Cápatámadásra utaló jeleket eddig nagyon kevésszer találtak régészeti feltárások során, de a régészek szerint ezek a sérülések nem utalhattak más állatokra, ezért tengerbiológusokhoz fordultak, hogy vizsgálják meg a sérüléseket. A cápák szakértői pedig már egyértelműen megállapították, hogy cápatámadás okozta azokat.

A fognyomok jellege tigriscápákra vagy fehér cápákra utalnak. Tökéletesen azonban nem lehetett meghatározni a fajt, mivel annyira sok harapásnyom volt a testen, hogy az állkapcsokat nem lehetett elkülöníteni egymástól.

A kutatók megállapították azt is, hogy egy fiatal vagy középkorú férfi volt az áldozat, aki időszámításunk előtt 1370 és 1010 között élt. A feltételezés szerint a férfi valószínűleg társaival halászhatott, mert gyorsan megtalálhatták a támadás után, és a népének temetőjében temették el.

Az áldozat a vadászó-gyűjtögető életmódot folytató emberek életének veszélyeibe is bepillantást nyújt. Az emberek története már régóta összekapcsolódott a cápákéval, a kutatók szerint ez az eset egy olyan ritka esemény emléke, amikor az ember volt az áldozat a találkozás során, és nem a cápák.