×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Sokkal régebbi lehet a meztelen férfit ábrázoló rajz, mint gondolták

 

A Carne Abbas-i óriás Anglia egyik legismertebb dombrajza. A hatalmas, meztelen férfit ábrázoló krétafaragás a legújabb kutatások szerint sokkal régebbi, mint gondolták, már a 10. században elkészülhetett. Ez az új eredmény azért is meglepő, mert a rajz legkorábbi írásos említései alig több mint 300 évesek, tehát évszázadokon keresztül ismeretlen volt a létezése – erről számolt be a NewScientist tudományos magazin.

Korábban a történészeknek és a régészeknek számos elképzelése volt arról, hogy mikor készülhetett a dél-angliai Cerne Abbas falu mellett található, a kezében husángot tartó, hatalmas erektált pénisszel ábrázolt óriás.

A rajzot úgy alkották meg, hogy árkot ástak a domboldalba, és azt fehér krétával töltötték fel.

A legkorábbi ismert utalás az óriásra 1694-ből származik a helyi templom feljegyzéseiben. Egy 1617-os nagyon alapos felmérésben viszont még nem szereplt. Ezért is vitatkoznak már hosszú ideje a történészek, hogy mikor készülhetett, és mit ábrázolhat. Egyesek szerint a 17. századra, mások szerint pedig a római korra nyúlik vissza az eredete.

2020-ban átfogó régészeti kutatás során tanulmányozták az óriást, a talpaiból és a könyökeiből is mintát vettek. A kutatók azt vizsgálták, hogy a krétában és a mellette lévő talajban lévő kvarcszemcséket mikor érte utoljára a Nap fénye.

Az eredmények alapján a legrégebbi kréta időszámításunk szerint 650 és 1310 közötti kerülhetett ide. Ennek a viszonylag széles időszaknak a közepe 980-ra esik, tehát a rajz több mint 1000 éves az új mérés szerint.

Elméletileg az óriás még ennél is idősebb lehet, ha a krétát esetleg többször pótolták, de a talajszemcsék adatai ennek az elméletnek ellentmondanak.

A kutatók feltételezése szerint a pogány szimbólum, az erektált péniszű óriás akár a 10. században a faluban alapított bencés kolostorra is lehetett egyfajta reakció.

Bár a korábbi századok emlékműveivel gyakran nem foglalkoztak sokat – például a Stonehenge-t sem említették sűrűn – az azonban továbbra sem világos, hogy miért volt ismeretlen évszázadokon keresztül a rajz. A kutatók szerint arra utalnak a mintáik, hogy egy időben az óriást hosszú fű borította, és így láthatatlanná vált.

A Carne Abbas-i óriás egyike Anglia három megmaradt ősi dombrajzának a wilmingtoni hosszú ember és az uffingtoni fehér ló mellett.

Csak felnőtteknek!

Az oldal alkalmas kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.

Tartalma a 2010. évi CLXXXV. médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.