×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Ősi légy utolsó vacsoráját elemezték

 

Német kutatók egy 47 millió éve élt légy étkét vizsgálták.

A fosszilizálódott légy táplálékának vizsgálata betekintést enged az állat táplálkozási szokásaiba – közölte a Senckenberg Természettudományi Társaság. Az eddig ismeretlen fajt a társaság szakértője, Sonja Wedmann és egy nemzetközi kutatócsoport fedezte fel az UNESCO Világörökségek közé tartozó messeli árokban.

A rovar potrohában különböző növényektől származó pollen volt kimutatható. „A legújabb kutatási eredményeink szerint a kétszárnyúak rendjébe tartozó rovar már 50 millió éve is virágporral táplálkozott” – mondta Wedmann, akinek tanulmányát a Current Biology című tudományos lap mutatta be. Ez az első bizonyíték arra, hogy a rovaroknak ez a családja az ősi múltban pollent fogyasztott, és teszi ezt a mai napig.

A pollent a fotogrammetria segítségével háromdimenziós dudorként tették láthatóvá a mindössze 11 milliméteres állat potrohán. „Világszinten nagyon ritkák az ilyen fosszilizálódott táplálékmaradványok. Információt szolgáltatnak az állat életmódjáról, táplálkozási szokásairól, valamint a környezeti körülményekről” – mondta Wesmann.

A tanulmány kitér a legyek 47 millió évvel ezelőtti kiemelt szerepére a növények beporzásában. „Abból indulunk ki, hogy fontos szerepet játszottak a pollen szállításában és így több növénycsalád szaporításában. Valószínűleg a trópusi növények beporzásában fontosabbak voltak a legyek, mint a méhek” – véli a kutató.

A címlapfotó illusztráció.