×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Páratlan rézkori aranyleletek kerültek elő Borsodból

 

Páratlan rézkori aranylelet-együttest fedeztek fel Borsod megyében. A Herman Ottó Múzeum régészei több mint egy tucat aranyleletet találtak a bükkábrányi lignitbánya területén egy 6000 éves temetőben – hangzott el az M5 Híradójában.


Németh Attila régész az M5 Híradónknak elmondta, hogy ezek a tárgyak jelképezik azt, hogy ebben a korszakban, és ebben a temetőben igen rangos személyek lettek eltemetve. A miskolci Herman Ottó Múzeum már több mint tíz éve folytat feltárásokat a bükkábrányi lignitbánya területén.

Az újonnan talált középső rézkori temető 34 sírból áll, ebből négyben több mint egy tucat aranytárgyat fedeztek  fel.

„Ezek a tárgyak jelképezik azt, hogy ebben a korszakban és ebben a temetőben is igen rangos személyek lettek eltemetve.

Valószínűleg a közösségnek a főnökei, vagy nagyon rangos személyei voltak ők. Azt lehet tudni erről a közösségről, hogy hatezer évvel ezelőtt éltek, nagyállattartó népesség, és a térségben ők voltak az elsők, akik nagy méretű réztárgyakat, illetve aranytárgyakat használtak”

mondta Németh Attila a Herman Ottó Múzeum régésze.

A nemrégiben feltárt temető egyik különlegessége, hogy egy rangos férfitemetkezés is napvilágra került. A sírhantban meglepő módon nem arany, hanem egy pattintott kőpenge, egy csiszolt kőbalta és egy kétkilós rézcsákány volt elhelyezve. Ezzel szemben a női hantok mellől színarany leletek, arany ékszerek és fejdíszek darabjai kerültek elő, amelyeknek eszmei értéke felbecsülhetetlen.

Az egyik sírból egy karikás aranycsüngő dísz is előkerült.

A leletek restaurálása és pontos feldolgozása még hosszú időt vesz igénybe. A nagyközönség egyelőre videón tekintheti meg a páratlan felfedezést.