×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kik építették a piramisokat? Földönkívüliek, rabszolgák?

 

A kutatók szerint a hollywoodi filmek ebben a kérdésben sem az igazságot terjesztik.

A piramisok építése körüli összeesküvés-elméletek és téves elképzelések száma végtelen. Gyakran hallani ezekben a történetekben földönkívüliekről, gyíkemberekről, szabadkőművesekről vagy elfeledett fejlett civilizációkról. A tudósok sokszor még ezekkel az alaptalan teóriákkal szemben is sikertelenül küzdenek, ugyanakkor nem csak ilyen földtől elrugaszkodott hibás elméletek az elterjedtek. Az egyik legismertebb történet, ami szerint rabszolgák építették a piramisokat, szintén téves a tudomány mai álláspontja szerint – erről a Discover tudományos magazin számolt be.

A régészet bizonyítékai azonban arra utalnak, hogy nem rabszolgák, hanem fizetett, a piramisok környékén élő, egyiptomi munkások építették a csodás építményeket. Ráadásul a különböző sírhelyek és egyéb emlékek arra utalnak, hogy meglehetősen jól is éltek ezek a munkások.

Amikor 1990-ben, a piramisokhoz meglehetősen közel felfedezték az építőmunkások sírjait, akkor a holttestek mellett megtalálták az összes túlvilági utazáshoz szükséges tárgyat is, amire a kor szokásai szerint a halottaknak szükségük volt. Ez az odafigyelés is mutatja, hogy valószínűleg nem rabszolgák feküdtek a sírokban.

A munkások feltételezett szálláshelyén a régészek az élelmük maradványait is felfedezték, a kenyér mellett nagy mennyiségű marha-, kecske-, bárány- és halhúst is találtak.

A piramisokon belül sok helyen láthatók az építőbrigádok rajzai is. Ezekből kiderül, hogy volt olyan csapat, amelyiket Menkauré fáraó részegei-nek vagy Kheopsz fáraó fehér koronájának követői-nek hívtak. A munkások által rajzolt hieroglifák egy része egyiptomi városokra és régiókra utal, amik valószínűleg a munkások lakóhelyei voltak. Ezzel szemben a régészek a piramisokban sehol nem találtak rabszolgákra vagy külföldi munkásokra utaló jeleket.

A Kheopsz-piramis 147 méteres magasságával négyezer évig a világ legmagasabb építménye volt (Fotó: Wikipédia)

Bőven van rá bizonyíték, hogy az ókori Egyiptomban az embereknek munkával kellett ledolgozniuk az adójuk egy részét, ezért sok kutató azt gondolja, hogy egyfajta szolgálatként a központi hatalomnak, a különböző területekről érkező munkások egymást váltva dolgoztak a piramisok építésén. Az ugyanakkor közel sem biztos, hogy erre erővel voltak rákényszerítve.

A bizonyítékok alapján joggal tehetjük fel a kérdést, hogy akkor mégis, miért gondolja annyi ember, hogy a piramisokat rabszolgák építették? A válasz az, hogy évezredek óta terjed ez a nézet. Már a történetírás atyjának tekintett Hérodotosz is ezt állította. Azonban fontos elmondani, hogy a görög tudós, ha járt is Egyiptomban, ezt csak több ezer évvel a piramisok megépülte után tehette meg.

Mózes második könyve szerint a zsidók Egyiptomban rabszolgák voltak. Ez szintén erősítette a rabszolgaság és a piramisok kapcsolatát a köztudatban, mivel több hollywoodi film is úgy ábrázolta a bibliai történetet, hogy a zsidók rabszolgaként építik a piramisokat szabadulásuk előtt.

Egyiptomban például a történelmi tévedésekre hivatkozva betiltották a 2014-es, Exodus: Istenek és királyok című hollywoodi filmet. Ebben a Christian Bale játszotta Mózes a piramisokat rabszolgaként építő zsidókat szabadítja meg.

Az 1998-as Egyiptom hercege rajzfilm ugyancsak komoly kritikákat kapott, amiért hasonlóan mutatja be ezt a történetet.

A kutatók egyelőre nem találtak arra bizonyítékot, hogy a zsidók egyiptomi fogságban voltak. Az pedig, hogy ők építették a piramisokat, szinte kizárt, mivel az utolsó piramist 3500 évvel ezelőtt építették. Évszázadokkal azelőtt, hogy az első zsidókra utaló jelek megjelentek Egyiptomban.

A régészek tehát még sok mindent nem tudnak a piramisok építéséről, még mindig kerülnek elő fantasztikus leletek, az azonban már biztosnak tűnik, hogy a titokzatos épületeket egyiptomi emberek építették.

A címlapfotó illusztráció.