×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megtalálhatták az ízeltlábúak evolúciójának hiányzó láncszemét

 

Az ízeltlábúak (arthropoda) evolúciójának hiányzó láncszeme lehet az az 520 millió évvel ezelőtt élt ötszemű, rákszerű teremtmény, amelynek megkövesedett maradványait Délnyugat-Kínában tárták fel.

A kínai mitológiában szereplő szerencsehozó állat, a kilin, valamint a garnéla kínai neve után Kylinxia zhanginak elnevezett teremtmény fosszíliáját egy Jünnan tartománybeli sziklaképződményben fedezték fel.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a Kylinxia a kambrium időszakában élt különböző állatok fizikai sajátosságait viselte, ilyen volt a megkeményedett felhám, a szegmentált törzs, az ízelt lábak, az öt szem és a zsákmányszerzést segítő nagyméretű ollók.

A fosszília tanulmányozása alapján a szakemberek arra jutottak, hogy a Kylinxia egy eddig hiányzó láncszemként helyezkedik el a kihalt anomalocaris típusnem és az ízeltlábúak között.

A tanulmány egyik szerzője, a Kínai Tudományos Akadémia kutatójaként dolgozó Csu Mao-jen szerint a Kylinxia értékes információkkal szolgál a korai állatok eredetéről és evolúciójáról.

A címlapfotó illusztráció.