×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy 48 ezer éves lelet segíthet megérteni a neandervölgyi ember eltűnését Európából

 

A mai Olaszország területén élt egyik utolsó neandervölgyi ember fogát találták meg a kutatók az ország északkeleti részén lévő Veneto régióban.

A Bolognai Egyetem és a Ferrarai Egyetem szakemberei a legújabb virtuális módszereket alkalmazva elemezték a fogat, amelyet egy 45-48 ezer évvel ezelőtt a térségben élt 11-12 éves gyermek felső szemfogaként azonosítottak – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A Journal of Human Evolution című folyóiratban publikált tanulmány szerint a venetói Berici-domboknál talált tejfog egykori tulajdonosa az anyja révén rokonságban állt a mai Belgium területén élt neandervölgyiekkel. A szakemberek szerint a venetói lelőhely immár kulcsfontosságú a neandervölgyiek Európából való fokozatos kihalásának megértéséhez.

„Ez apró fog óriási jelentőséggel bír" - mondta Stefano Benazzi, a Bolognai Egyetem professzora. Hozzátette: „különösen, ha belegondolunk abba, hogy amikor ez a gyerek a mai Veneto területén elvesztette a fogát, ezer kilométerrel arrébb már jelen voltak a Homo Sapiens közösségei a mai Bulgária területén".

A leletek elemzése ugyan még mindig zajlik, de az előzetes eredmények alapján elmondható, hogy a fog felfedezésének helyszínét sokáig használták a neandervölgyiek. A kutatók vadászatra és a nagy méretű zsákmányok feldolgozására utaló nyomokat azonosítottak a területen.

A döntően kovakőből készített eszközök azt mutatják, hogy a neandervölgyiek remekül tudtak alkalmazkodni és szisztematikusan kiaknázni a térségben elérhető nyersanyagokat – jegyezte meg Marco Peresanti, a Ferrarai Egyetem professzora.

A címlapfotó illusztráció.