Negyvenhatezer éves havasi fülespacsirta maradványaira bukkantak kutatók

 

A jégkorszak madarának rendkívül jól megőrzött maradványait vizsgáló tudósok a mintát havasi fülespacsirtaként azonosították.

Az állandóan fagyos, szélsőséges időjárású Belaya Gora falu közelében, Északkelet-Szibériában bukkantak a madár tetemére a helyi vadászok, akik továbbadták tesztelésre egy szakértői csapatnak, köztük Nicolas Dussexnek és Love Dalénnek, a Svéd Természettudományi Múzeum munkatársainak – írja a CNN.

A szénizotópos kormeghatározásból kiderült, hogy a madár körülbelül 46 000 évvel ezelőtt élt, és a genetikai elemzés szerint egy havasi fülespacsirta. Dalén elmondta, a madár két ma élő pacsirta alfajának az őse lehet: az egyik Oroszország északi részén, a másik a mongol sztyeppén él.

„Ez azt sugallja, hogy a legutóbbi jégkorszak végén bekövetkezett éghajlati változások új alfajok kialakulásához vezettek” – tette hozzá. A kutatás következő szakasza a madár teljes genomjának szekvenálását foglalja magában, amely részletesebben megállapítja annak kapcsolatát az alfajokkal.

Az ezen a területen dolgozó tudósok más állatok, például farkasok, mamutok és gyapjas orrszarvúk tetemeit és testrészeit is megtalálták. „Ez új lehetőségeket nyit meg a jégkorszak faunája alakulásának tanulmányozására, és az éghajlatváltozásra adott válaszok megértésére” – fogalmazott Dussex.