Nem létezett a T. rex riválisának tartott Nanotyrannus egy új tanulmány szerint

 

Nem létezett a T. rex riválisának tartott Nanotyrannus – állapították meg amerikai kutatók a 2001-ben felfedezett Jane nevű példány lábszár- és combcsontmaradványainak mikroszkopikus elemzéséből.

Az Oklahomai Egyetem tudósa, Holly Woodward vezette kutatócsoport eredményei szerint az általuk elemzett csontok serdülő Tyrannosaurus rex csontjai, és nem az eddig önálló fajnak tartott, kicsiny testű húsevő dinoszauruszé.

A kutatókat már több mint három évtizede megosztotta a kérdés, hogy létezhetett-e a T. Rex kicsiny méretű riválisa, a húsevő Nannotyranus. 1988-ban Robert Bakker és kollégái a Clevelandi Természetrajzi Múzeumban sorolták az 1942-ben felfedezett és a múzeumban kiállított első ismert példányt a Nanotyrannusra keresztelt önálló fajba.

2001-ben egy másik kutatócsoport egy kicsiny T. rex teljes csontvázára bukkant a montanai Ekalaka város közelében, a Jane-nek elnevezett példányról úgy vélték, hogy Tyronnosaurus rex fajhoz tartozik, ám mások a Nanotyrannus fajhoz sorolta a kisméretű fosszíliát, mondván az különbözik a felnőtt T. rex egyedektől.

A Science Advances című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók paleohisztológiai módszerrel elemezték Jane és a Peteynek nevezett másik példány csontjait.

Ez a módszer megerősítette, hogy mindkettő a T.rex egy fiatal példánya és nem felnőtt Nannotyrannus. A tanulmány szerzői úgy vélik, nagyon valószínűtlen, hogy az utóbbi létezhetett.

„Ezen csontok igazi érdekessége, hogy azok teljesen megkövültek egészen mikroszkopikus méretig. Ebből következtethetünk a növekedés ütemére, a korra és fejlettségük szintjére” – mondta Woodward az AFP francia hírügynökségnek.

A minták arról tanúskodtak, hogy mindkét dinoszaurusz elpusztulása idején még gyors növekedési korban volt. A csontok növekedési gyűrűinek megszámolásával megállapították, hogy Jane 13, Petey 15 éves lehetett.

A tanulmány szerint a tudósok még igen keveset tudnak a dinoszauruszok életének első húsz évéről, amikor felnőtté fejlődnek. Jane egy tonna volt, amikor elpusztult, kifejlett egyedének a súlya megközelítette volna a tíz tonnát. „Mindenki szereti a T.rexet, de keveset tudunk arról, miként nő fel” – mondta a kutató.

Csupán öt-hét fiatal T.rex egyed fosszíliája ismert a világban, néhány közülük magángyűjtők kezében van, és így nem tanulmányozhatók a kutatók által – tette hozzá.