A világ legrégebbi történetábrázolására bukkantak Indonéziában

 

A világ egyik legősibb, 44 ezer éves, vadászjelenetet ábrázoló barlangfestményét fedezték fel Indonéziában. A többrészes barlangfestményen egy vadászjelenet is látható, amelyen félig emberi, félig állati teremtmények egy hatalmas bölényt próbálnak elejteni. Néhány kutató úgy gondolja, ez lehet a világ legrégebbi történetábrázolása.

A festményről szóló tanulmányt, melyet az ausztráliai Griffith Egyetem régészcsoportja készített, a Nature tudományos folyóiratban mutatták be – olvasható a BBC cikkében.

Borneótól keletre, a Szulavézi-sziget Leang Bulu Sipong 4 barlangjában fedezték fel az egyszínű barlangrajzot, amelyen vadászjelenet látható: legalább nyolc emberszerű figura lándzsákkal és kötelekkel két disznóra és négy törpebivalyra vadászik.

Az ausztrál egyetem két professzora, Maxime Aubert és Adam Brumm, valamint a kollégáik urán-tórium kormeghatározással állapították meg, hogy a 4,5 méter széles barlangfestmény legkevesebb 43 900 éves.

Egyes kutatók megkérdőjelezik, hogy valóban egy történet elmeséléséről van szó – szerintük ugyanis több külön kép készült, amelyeket nem egy időben festettek.

Habár a most felfedezett barlangfestmény nem az emberiség legrégebbi rajza, a kutatások alapján nagy az esélye, hogy ez a legrégebbi történetábrázolás, amit valaha találtak.

A Szulavézi-szigeten még 242 barlang található, és a régészek folyamatosan fedezik fel az új helyszíneket.

A legősibb barlangrajzot tavaly találták meg Dél-Afrikában, amely a becslések szerint 73 ezer éves.