Furcsa tollazat borította a Déli-sarkon egykor élő dinoszauruszokat

 

Egy friss kutatás alapján szőrzethez hasonlító, vékony tollazata volt a Déli-sarkon élő dinoszauruszoknak százmillió évvel ezelőtt.

A Gondwana Research tudományos lapban publikált tanulmány szerint ez az első alkalom, hogy a kutatók bizonyítékot találtak rá, hogy egyes dinoszauruszok a sarkkörön lévő extrém hideg időjárás miatt szőrszerű tollazatot növesztettek – olvasható a New York Post cikkében.

A tollazat arra szolgált, hogy megvédjék magukat a hidegtől

– mondta el a tanulmányt készítő Benjamin Kear, a svéd Uppsalai Egyetem kutatója. Ezek az ősi tollak azonban jóval egyszerűbb felépítésűek voltak, mint a mai madarak tollazata.

A nemzetközi kutatócsapat az ausztráliai Koonwarra városában talált leleteken végzett kutatást. A kutatók úgy vélik, habár ez a tollazat nem volt olyan összetett, mint a ma élő madaraké, abban mégis hasonlított, hogy

színes és mintás volt.

Erre a különálló sávokban talált melanoszómakoncentrációból következtettek, amely a színt biztosítja az állati szöveteknek. A feltételezések alapján ezek a tollak sötétebb színűek lehettek, és így fontos szerepet játszottak a hőraktározásban.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy ezek az állatok nem egyeznek meg a valóban a mai madarakra hasonlító, tollazattal bíró egyedekkel, melyek repülni is képesek voltak.

Ezeknél az egyedeknél a tollazat lényege nagy valószínűséggel a test melegen tartása volt.