Őslény szeméből vettek mintát – a kutatás új eredményt hozott

 

Lehetséges, hogy a korábbi feltételezések ellenére mégsem gerinces élőlény volt a Tullimonstrum gregarium, azaz a 300 millió éve élt Tulli-szörny, hiába a porcos gerinchúrra utaló jelek. A kutatók erre az állat megkövesedett szemének összetételéből következtettek.

A korábbi, 2016-os vizsgálat arra engedett következtetni, hogy a Tulli-szörnynek porcos gerinchúrja volt, és ízületekre utaló jeleket is találtak. Eszerint az állat hasonlóságot mutatott néhány primitív halfajjal, és ragadozó gerincesnek vélték – olvasható a Daily Mail hírei közt.

Az University College Cork kutatói egy új elemzés során az

őslény szemének kémiai összetételét megvizsgálva

azonban új eredményeket kaptak.

Részecskegyorsító segítségével határozták meg a szem építőelemeinek arányát napjainkban élő gerinces és gerinctelen fajoknál, és az eredményeket ezután az őslény leletével vetették össze.

Azt találták, hogy az őslény szemének cink- és réztartalma sokkal inkább

hasonlított a modern kori gerinctelen állatokéhoz,

mint a gerincesekéhez. A réz minősége azonban szintén nem egyezett meg tökéletesen a mai gerinctelenekével, így ebbe a kategóriába sem sorolható be egyértelműen.

A különös állat hengeres testű, uszonyokkal és farokúszóval bíró élőlény volt, melynek szájszerve egy hosszú nyúlvány végén helyezkedett el, szemei pedig két merev nyélen ültek.