Észak-Franciaország térsége 650 ezer évvel ezelőtt is lakott volt

 

Régészeti leletek tanúsága szerint az eddig véltnél 150 ezer évvel korábban már lakott volt a mai Észak-Franciaország térsége.

A Somme megyében lévő Moulin Quignon kőbánya emblematikus régészeti lelőhelyén talált bizonyítékok arra utalnak, hogy a térség már több mint 650 ezer éve lakott volt – közölte a CNRS francia nemzeti kutatóintézet és a francia Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatócsoportja.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a lelőhelyen több mint 260 kovakő tárgyra bukkantak, köztük öt darab kétoldali (bifaciális) megmunkálású, pattintással kialakított kézi baltára, amelynek korát hatszázötven-hatszázhetvenezer évesre becsülik a szakemberek.

Az ilyen kézi baltákat az ember az alsó és középső őskőkorban használta húsdarabolásra, csontfeltörésre és talán vadászatra is. Legismertebb típusai az abbeville-i és az acheuli.

A tárgyakat a régészek a Somme folyó által lerakott homok- és kavicsüledékben találták meg, amely ma mintegy harminc méterrel magasabban található a folyó jelenlegi völgyénél.

A leletek azt jelentik, hogy Moulin Quignon Északnyugat-Európa legrégebbi olyan települése, ahol ilyen kétoldali megmunkálású, pattintással kialakított kézi baltára bukkantak. A felfedezés azt is megerősíti, hogy a Somme folyó völgye Európa legrégebbi települései között van – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.