Egy hercegnő ősi csontvázára bukkanhattak egy sziklánál

 

Száz év után újra vizsgálják annak az embernek a maradványait, aki 2000 éve élt. A nő valószínűleg egy hercegnő volt, aki gerincbántalmakban szenvedett, és fiatalon halt meg.

Egy tengerparti lengyel falu, Bagicz sziklaszirtjénél bukkantak rá egy nő ősi csontvázára egy kivájt farönkben. A kutatóknak most sikerült megállapítaniuk, hogy a nő nem kevesebb, mint 2000 évvel ezelőtt élt – 100 évvel korábban, mint azt eddig hitték –, és nagy valószínűséggel egy hercegnő volt – olvasható a iflscience.com-on.

A nő és a fatörzs mellett még egy halom bronzékszert találtak: csatokat, karkötőket, de egy gyöngynyakláncra, csontból készült hajtűre, egy faszékre, egy bőrkorbács kisebb részére és gyapjúból készült ruhákra is rábukkantak. Mindezek azt mutatják, hogy bárki is volt ez a nő, biztosan előkelőségnek számított.

A Varsói Egyetem kutatói a tárgyakat és a csontvázat megvizsgálták, és a szénizotópos kormeghatározás segítségével megállapították, hogy a nőt a 2. század végén temették el.

Annak ellenére, hogy vagy a pomerániai partok mellől vagy pedig a Baltikumból származik a nő, egy vizsgálat során kiderítették, hogy élete során nem fogyasztott túl sok halat.

„Nem találtuk nyomát a Balti-tenger halainak az étrendjében, de sok állatot és állatból származó terméket fogyasztott, így természetesen a proteinféleségeket a foga megőrizte, de ehetett még halakat tavakból és folyókból is” – közölte Rafa Fetner a Varsói Egyetemről.

Habár a nőt 20 és 35 éves kora között érte a halál, a kutatók arra következtetnek a csontváza alapján, hogy jelentős patológiai változások mentek végbe az ízületeiben, egyfajta csontgyulladása volt a gerince alsó részén. Egy olyan betegség, amely időseknél, vagy azoknál alakul ki, akik nehéz munkát végeznek.